Предавање ”Заштићена подручја јужне Србије” у Нишу

Подели вест

Прво предавање у пројекту Еколошко образовање и васпитање, под називом „Заштићена подручја јужне Србије“, одржано је у понедељак 13.12.2021.г. Предавање је реализовано у онлајн формату. Реализовао га је мр Данко Јовић, биолог-херпетолог, запослен у Заводу за заштиту природе Србије на месту руководиоца канцеларије у Нишу.Пројекат се реализује кроз Годишњи програм рада у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд. 

Околина Ниша представља један од центара биолошке и геолошке разноврсности Србије. У непосредној близини града се налазе Парк природе Сићевачка клисура; Специјални резерват природе Јелашничка клисура; Специјални резерват природе Сува планина; Споменик природе Церјанска пећина. У ближој околини града налазе се планина Ртањ, Сокобањска Лептерија, Стара планина. На предавању смо сазнали да у Србији тренутно има 471 заштићено природно добро. На пример заштићени су   Национални паркови (5 ), Паркови природе(18), Резервати природе(70) и тако даље.Тренутно је заштићено близу 8 процента територије Србије. Концепт заштите природе у Србији је тростепен, што значи  да се сва већа заштићена природна добра  састоје из неких режима заштите. 

Предавању је присуствовало 60 заинтересованих љубитеља природе. Многи од њих изразили су потребу да у школским активностима „ на терену“ , са ученицима у помоћ позову стручњаке из Завода за заштиту природе и заједнички организују обилазак неког од заштићених подручја које се налази у близини Града Ниша.