„Дан Николе Тесле“ у Горњем Милановцу

Подели вест

Научни клуб ПУ „Сунце“ из Горњег Милановца реализовао је четврту од осам радионица у оквиру пројекта „Породице, дечаци и девојчице који су променили свет“,  који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Први део радионице „Дан Николе Тесле“ реализован је у Научном клубу Горњи Милановац, где смо деци испричали најзанимљивије детаље живота нашег научника. Користећи разне часописе, као и издање Центра за промоцију науке о Тесли које прате слике приближили смо деци његове најзанимљивије изуме. Циљ радионице јесте био упознавање деце са детињствм, радом и постигнућима овог ванвременског изумитеља. 

У другом делу радионице деца су путем yt платформе погледала два видео записа примерена њиховом узрасту. Те записе пратио је велики број сачуваних фотографија и мањи број чињеница разумљивих и интересантним деци њиховог узраста…

Завршни део радионице обележила је једносатна посета ОШ „Краљ Александар 1“. Тамо нас је угостила директорка школе, наставник физике и две ученице које имају посебно интересовање за рад и дело нашег научника.

Наставник и ученице наше малишане повели су на путовање кроз 3Д приказ Теслине радонице/лабораторије. У њој су малишани имали прилике да се ближе упознају са Теслинима навикама, интересовањима и изумима. Малишани су били одушевљени овом активношћу која је реализована у кабинету биологије и физике који је сам по себи био мотивишуће место за нова сазнања. Деца су активно учествовала и износила чињенице које су претходно сазнали. 

Након путовоња кроз Теслину радоницу наставник је са ученицима извео неколико сјајних експеримената који су потврђивали Теслина открића. Деца су показала интересовање да и сама изводе са наставником и ученицама ове огледе. 

По повратку у вртић бојили смо Теслине портрете и направили смо мини изложбу. Део обојених слика послали смо школи у знак захвалности и успомени на овај диван дан.