ЈА – ЧУДЕСНО МАЛО БИЋЕ

Подели вест

 Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ужице реализује четири радионице у оквиру пројекта „Ја – Чудесно Мало Биће“, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоције науке. Радионице су реализоване 21. октобра 2020. године, у Научном клубу Ужице у којима су учествовала деца из предшколске установе и основних школа из Ужица. Овим радионицама кроз различите теме  и садржаје, омогућиле су деци да разумеју свет који их окружује и начин функционисања сопственог тела. 

 Пројектом „Ја – Чудесно Мало Биће“ промовишу се природне науке кроз Монтесори метод и Космичко образовање. Деца се упознају са деловима људског тела, начином функционисања органа и важности сваког од њих. Циљна група су деца предшколског и раног школског узраста. Кроз Монтесори метод и област која се односи на природне науке, по принципу од конкретног ка апстрактном, деца се упознају са деловима људског тела кроз радионичарски начин рада. 

Током четири радионице које чине пројекат “ЈА – Чудесно Мало Биће“ деца предшколског и раног школског узраста су најпре уведена у тему кроз рецитацију „Ја сам људско биће“ из Буквара дечјих права, затим се настављају питања шта све човек има на телу што видимо, а шта се налази унутар нас, како тело функционише. Затим их упознајемо са силуетом човека са органима на чичак, деца сама стављају органе на места где припадају. У наставку свака група деце добија одређен материјал везан за људско тело или Монтесори картице и раде на њима, свака група испробава понуђене материјале. На крају радионица износе своје утиске и деца добијају дипломе. 

Кроз упознавање деце са функционисањем људског тела упознајемо их са тимским радом и принципом поступног учења од једноставнијег ка компликованијем, као и промоцију самог Монтесори метода учења.