НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У КРАГУЈЕВЦУ

Подели вест

У петак, 24. септембра, 2021. године, у организацији Научног клуба Центра за образовање Крагујевац и Центра за промоцију науке, реализована је манифестација Европска ноћ истраживача.

Манифестација је реализована уз подршку и учешће Прве крагујевачке гимназије, Института за хемију ПМФ-а у Крагујевцу, ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, ОШ „Мома Станојловић“, ОШ ,,Четврти краљевачки батаљон“, из Краљева, ОШ „Свети Сава“ из Топонице, Милене Живковић (истраживач приправник на Институту за физику), Алексе Ђурђевића (студент физике) и Саше Алемпијевића (мастер биолог и еколог).

Циљ манифестације је промоција истраживачке струке међу младима, ученицима и студентима, идентификација и допринос подизању јавног угледа истраживачких и иновацијских пројектата и развијање љубави и интересовања за науку.

Ове године, под слоганом „ОЗЕЛЕНИ НАУКОМ“, говорили смо о климатским променама, енергетској ефикасности, храни, заштити животне средине и креативној индустрији.

Са припремама смо кренули почетком септембра, када је објављен трећи по реду, литерарни конкурс за кратку причу, на који је, до среде, 22. септембра, пристигло преко 50 радова у све три категорије. Жири је одабрао најбоље, а свечана додела награда одржана је у Ноћи истраживача, на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије.

Манифестација је почела у Топоници и Краљеву, а централно дешавање је реализовано од 17 часова, у Крагујевцу. Озеленели смо науком ОШ „Свети Сава“ и „напунили“ се енергијом кроз друштвене игре и трибину о енергетској ефикасности у ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ у Краљеву. На Ђачком тргу, преко 1000 посетилаца је имало прилику да ужива уз експерименте, да се упознају са биодиверзитетом Бељанице, погледају како се „правилно рукује хемијом“, како се топи континентални лед, да озелене природу кроз ликовну колонију, и проведу петак поподне уз све друге занимљиве експерименте и приказе.