„Осети физику свим чулима“ у Кикинди

Подели вест

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда, реализује радиницу „Осети физику свим чулима“. Радионица ће бити реализована 28. октобра 2021. године, у Научном клубу, са почетком у 10 часова. Тема пројекта јесте разоткривање, па је и сама радионица уроњена у научне митове и мозгалице, које ће заинтересованим ученицима пружити увид у савремене токове науке.

Циљ радионице је показати ученицима колико су природни феномени повезани и јединствени. Све научне гране су међусобно повезане. Ниједна природна појава не може се самостално проучавати. Физика и биологија уско „сарађују“ на свим пољима.

У уводном делу радионице, ученици ће се кроз кратко излагање предавача, упознати са основним функцијама експоната. На картицама ће бити одштампане слике експоната (ветрењача, соларни панели, крвоток, жироскоп, илузије…). Ученици ће бити подељени у тимове. Број тимова, условиће број картица са радним задацима. Картице ће бити наопако окренуте, тако да ученици неће унапред занти ком тиму припадају (трајање око 10 минута).

Након избора, тимови цртају свој лого и смештају се уз свој експонат. Добијају папире са питањима. Питања су формулисана тако, да покривају физичку и биолошку „страну“ експоната. Чланови сваког тима имају 20 минута да одговоре на та питања – могу користити интернет као помоћ. По истеку времена, вођа сваког тима излаже шта су све сазнали о експонату… чему служи, како се користи, његов значај… Остали учесници слушају.

Када све групе заврше своја излагања, предавачи ће им постављати питања – у форми квиза. Ученик који буде имао највише тачних одговора је победник