„НАУЧНА ЧАЈАНКА“ у Смедереву

Подели вест

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је другу радионицу пројекта „НАУЧНА ЧАЈАНКА“ у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину.

Аутори пројекта су Марина Златановић, наставник економске групе предмета у Економско-трговинској школи у Смедереву, и Илија Цвијетић, научни сарадник иновационог центра Хемијског факултета у Београду.

Друга радионица под називом „Чај као лек“, од четири планиране радионице у оквиру пројекта „НАУЧНА ЧАЈАНКА“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, одржанa je у петак, 15.10.2021. године.

Радионицу су реализовали ученици Медицинско- фармацеутске школе „Св. Петка“ у Смедереву, у природи, где су сакупили биљни материјал, а затим су сва стечена знања на терену пренели и у учионицу.  

Уоквиру ове радионице ученици су проналазили лековито биље и креирали самостално чај комбинујући лековитост биља. Свеже биљке су фотографисали, и уз помоћ савремених технологија као што су Google Image претрага и Аndroid апликација PlantNet, покушана је идентификација пронађени биљака. За биљке којима су утврдили идентитет, претрагом литературе путем Google Scholar-а, проналазили су хемијски састав и идентификовали важна биолошки активна једињења. Листа биоактивних једињења и њихови бенефити по људско здравље биће представљени у оквиру завршне радионице.

Од прикупљених биљака ученици су правили е-хербаријум, који осим
биљака садржи и сва њихова лековита својства. Један такав е-хербаријум можете погледати на блогу https://naucnacajanka.blogspot.com/.