„Веште руке на крилима науке“ у Кикинди

Подели вест

У сарадњи са Центром за стручно усавршавање Кикинда, наставница хемијско-технолошке групе предмета Наташа Глигорин и наставнице математике Јелена Вукобрат и Драгана Воларов реализоваће радионице за децу предшколског узраста. Прва радионица „Невидљива бића, пријатељи или непријатељи“ ће се одржати 19. новембра у ССШ „Милош Црњански“ са почетком у 16 сати, а друга радионица „Огледалце, огледалце“ 20. новембра у Научном клубу Центра за стручно усавршавање са почетком у 10 сати. 

Циљ је да се деца предшколског узраста кроз забаву и квалитетно проведено време уведу у невидљиви свет бактерија и да их учине видљивим, као и да подстакну  осећај за симетрију, склад и естетику.

Програм је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2021. године.

Центар за стручно усавршавање Кикинда реализује две радинице у оквиру пројекта ”Веште руке на крилима науке”. Прва радионица биће реализована 19. новембра у ССШ „Милош Црњански“, док ће друга радионица бити реализована у Центру за стручно усавршавање. Учешћем у извођењу експеримената, исказивањем претпоставки и доказивању истих, деца ће развијати вербалну комуникацију, логику као и стрпљење, упорност у раду, а стицањем нових искустава развијаће нова умећа, вештине и имаће више  поверења у своје способности.  

„Невидљива бића, пријатељи или непријатељи?“

Радионица обухвата активности којима се приближава појам бактерије, шири свест о њиховој распрострањености и могућој опасности и указује на важност свакодневне хигијене. Деца ће узимати узорке са површина где претпостављају  да има мноштво бактерија и пратити њихово развијање током два дана. 

„Огледалце, огледалце“  

Уз фотографије слова, биљака, инсеката, зграда, људског тела и предмета, кроз разговор навешћемо децу да размишљају о симетрији, складу и схватају шта је све симетрично око нас. Уз помоћ огледала увидеће како се ствара симетрична слика. 

Изложбом „Мојих руку дело“ (развој бактерија у петријевим посудама, цртежи бактерија, симетричне слике) и лепљењем одговарајућег смајлића које ће свако дете изабрати како би исказало свој целокупан доживљај током дводневног дружења, завршавамо радионице.