„Чаробни свет магнета“

Подели вест

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање у Кикинди 5.11.2021. одржане су радионице „Чаробни свет магнета“ које је реализовала Тања Олеар Гојић.

Чаробни свет магнета је пројекат  који је добио признање Центра за промоцију науке и финансиран је за реализацију у научним клубовима Кикинда и Лесковац. Такође овај пројекат је добитник прве награде националног фестивала ,,Наука на сцени“ (Science on Stage) и биће један од четири пројектаиз Србије који ће бити  представљени на европском фестивалу ,,Наука на сцени“ у Прагу крајем марта, а биће једини представник наше земље у такмичарском делу тог фестивала. 

Пројекат „Чаробни свет магнета” упознао је ученике са магнетима и магнетизмом,  они су имали прилику да  логичким, апстрактним и дивергентним мишљењем буду малих истраживача и ствараоци.  Методом радних станица ученици су  прошли кроз различите задатке и експерименте који их доводе до закључака о карактеристикама магнета. Ученици су записивали своја запажања, дискутовали и доносили закључке које су и  излагали. На крају сваког експеримента разматрали су где се ова карактеристика  примењује у свакодневном животу. На крају, користећи функционална знања из физике и математике, они  су градили своја архитектонска уметничка дела са Геомаг магнетима.

Аутори и реализатори:

Тања Олеар Гојић и Мирјана Тишма, педагошки саветници, професори разредне наставе у ОШ,, Драган Лукић“, чланови Удружења УченIQ  и Менсе Србије.

Пројекат је финансиран од стране Центра за промоцију науке.