„ Будућност данас“ у Нишу

Подели вест

Научни клуб Регионалног центра  Ниш наставља са пројектима које реализује кроз активности  годишњег програма   одобрених од стране Центра за промоцију науке. У понедељак 22.11.2021. од  19:00-20:00 часова, реализују се треће  предавање :  “Пази шта удишеш! Загађење ваздуха и утицај на здравље „. С обзиром на актуелну епидемијску ситуацију,  предавање ће се реализовати у онлајн
формату, путем ЗУМ  платформе

Како 9 од 10 људи у свету удише загађен ваздух, a сматра се да на глобалном нивоу чак 7 милиона људи страда од преурањене смрти која се доводи у везу са дугорочним излагањем загађујућим супстанцама из ваздуха, научна истраживања у овој области су веома значајна да би се негативни ефекти загађења на човека ублажили. Како су суспендоване честице (познате као ПМ) препознате као један од најдоминантнијих загађивача ваздуха, у оквиру предавања можете сазнати више о хемијском саставу суспендованих честица, али и добити одговоре на следећа питања: Шта загађује ваздух и од када је ваздух перкомерно загађен?

Да ли се суспендоване честице (ПМ) разликују по хемјском саставу? Како људи могу бити изложени загађењу? Како штетне супстанце из ваздуха могу доспети у човеков организам и колико су штетне? Како као појединци можемо да ублажимо последице загађења ваздуха на наше здравље? Како се показало да човекова изложеност „коктел ефекту“ загађења из животне средине (посебно из ваздуха) има много већи утицај на здравље него што се сматрало.

Предавач је др Тијана Милићевић. Доктор је хемијских наука и област њеног истраживања је процена утицаја загађења на животну средину и здравље људи. Докторску дисертацију је писала и одбранила на енглеском језику пред међународном комисијом на Хемијском факултету у Београду. Део истраживања је радила на Природно-математичком факултета у Антверпену (Белгија) у оквиру Еразмус+ програма. Лауреат је специјалног признања за докторску дисертацију која је дала највећи научни допринос из области заштите животне средине

Пријављивање је могуће на пријавном листу НК Ниш  на : naucniklubnis@gmail.com 

  • Сви  наставници  који учествују у пројекту добијају потврду о стручном усавршавању у установи.
  • Линк путем којег можете пратити предавање добићете на своју мејл адресу након извршене пријаве. Рок за пријаву за  предавање је петак, 19. новембар 2021. године.

Овај пројекат финансира Центар за промоцију  науке Београд.