Радионица „Шуме и клима“ у Нишу

Подели вест

Нова активност НК Ниш у пројекту „Будућност данас! ” је радионица за ученике која носи назив „Шуме и клима“  и реализује се у понедељак 31.01.2022. г. у просторијама клуба.  Пројектне реализације омогућене су уз финансијску подршу Центра за промоцију науке.

Шуме су комплексни екосистеми бројних циклуса и процеса који укључују доста независних елемената, као што су биљне и животињске врсте, земљиште, вода итд. Када добро функционише, овај систем подржава биодиверзитет, помаже у складиштењу и филтрирању воде, побољшава квалитет ваздуха, складишти угљеник и обавља друге значајне функције екосистема. Људи у многоме зависе од здраве животне средине и шума, како од њених екосистемских услуга, тако и од производа које добијамо из шуме.

На овим радионицама, ученици средњих школа имаће прилику да науче о значају шуме за нашу планету и ефекту климатских промена на шумске екосистеме. Ученици ће учествовати у интерактивном сегменту радионице где ће на мапама разматрати која би локација дала највише позитивног ефекта градским срединама уколико се на њој засаде стабла, на основу чега ће увидети значај планирања у животној средини, после којег ће се дискутовати о тренутним и будућим последицама климатских промена.Радионице реализује Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. 

Овај унос је постављен у Ниш. Означити линк.