„НЕ ТЕЧЕ ТО РЕКА, ВЕЋ ВОДА! НЕ ПРОЛАЗИ ВРЕМЕ, НЕГО МИ“ пројекат у Крагујевцу

Подели вест

У оквиру Научног клуба Центра за образовање Крагујевац реализована је трећа фаза пројекта „Не тече то река, већ вода! Не пролази време, него ми!“, који се реализује у сарадњи са Центром за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба Крагујевац за 2021. годину. 

Теренски и лабораторијски рад, са реализатором професорком Милицом Михаловић, ученици Прве техничке школе реализовали су 02. и 03. марта 2022. године, на језеру Бубањ и на часовима вежби у оквиру предмета Загађивање и заштита вода. Одрадили су анализе узорака воде са језера, а и овај пут помоћ при изради дела анализа пружио је Институт за јавно здравље Крагујевац.

На часовима вежби из предмета Аутоматске обраде података са реализатором, професорком Марином Николић, ученици су резултате мерења добијених у лабораторији груписали и приказали табеларно и графички и тако добијене резултате учинили прегледнијим и јаснијим. Поред тога, креирали су и презентацију и постер кроз које су представили резултате анкете о информисаности грађана Крагујевца о стању животне средине и стању воде у њиховом окружењу.

У понедељак, 21. марта 2022. године, у оквиру пројекта, у просторијама Прве техничке школе, обележен је Међународни дан вода.

Ученици који чине пројектни тим су на веома занимљив начин презентовали свој досадашњи рад и резултате истраживања. 

Поред ових резултата, учесници су имали прилику да виде и резултате истраживања и рада екипе која је истраживала мотив Воде у књижевности. Теме које су приказане су библијска симболика и духовно значење воде, као и цитати и афоризми о води. Овај део пројекта води професор Владимир Чабрић.

Четврта фаза пројекта наставља се у мају 2022. години, новим активностима.

Овај пројекат реализују: Милица Михајловић, наставник стручних предмета на подручју рада хемија, неметали и графичарство, дипломирани инжењер технологије, Марина Николић, професор математике и информатике, Владимир Чабрић, професор српског језика и књижевности, као и ученици Прве техничке школе у Крагујевцу.