ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКТИ У КЊАЖЕВЦУ

Подели вест

У Научном клубу Књажевац представљени европски пројекти Scientix, STEM School Label и System2020

Представници Центра за промоцију науке су у понедељак 8. априла од 13:30 до 15:30 часова у Научном клубу регионалног центра за стручно усавршавање Књажевац, одржали радионицу под називом Научно образовање за одговорно друштво, на којој су представљени европски пројекти у којима Центар учествује као партнер – Scientix, STEM School Label, System2020.

Scientix представља највећу европску мрежу наставника природних наука, која повезује наставнике из читаве Европе и омогућава размену њихових пракси и искустава. Овај пројекат промовише и СТЕМ дисциплине (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics), као и иновативне педагошке приступе настави из ових области. Scientix пружа и велики број алата, система подршке и могућност за обуку наставника, кроз различите вебинаре и курсеве. Scientix амбасадори, Младен Шљивовић и Иван Стојановић, су на радионици поделили своја искуства са овим пројектом из угла наставника, и представили присутним наставницима могућности Scientix портала, као и  шире опције које пружа овај европски пројекат.

Поред тога, на радионици је представљен и пројекат STEM School Label чији је главни циљ препознавање и акредитовање школа на европском нивоу које су развиле иновативни приступ настави из СТЕМ предмета.

Такође, учесници радионице су упознати и са пројектом SySTEM2020 који je фокусиран на учење ван школских учионица, пре свега у домену природних наука и математике. Мапирање овакве врсте ваннаставних активности широм Европе, али и процена бројности трансдисциплинарних програма су окосница прављења препорука едукаторима за одржавање сличних програма.