М3 У КИКИНДИ

Подели вест

У оквиру манифестације  „Мај месец математике” а у сарадњи за Центром за промоцију науке Београд,  у Центру за стручно усавршавање Кикинда, одржана је изложба „Живот и дело Милутина Миланковића“

Сликом и речју на изложби је приказан Миланковићев животни пут, од родног Даља преко школовања и рада у европским метрополама до професуре у Београду, научних постигнућа, звања потпредседника САНУ и директора Астрономске опсерваторије. Свестрани Миланковић је током полувековног научног рада дао изузетан допринос: био је математичар, астроном, климатолог, геофизичар, конструктор, доктор техничких наука, физичар, популаризатор науке. Изложбу је погледало око 350 посетилаца од предшколаца до средњошколаца.

Алекса Константинов, студент МИТ колеџа у Бостону, освајач медаља на математичким олимпијадама и других награда, одржао је предавање у ЦСУ Кикинда

На предавању су присуствовали наставници и ђацима као и Алексина наставница математике Десанка Чепелник која је у њему прва препознала вансеријског математичара. Предавање „Математичке игре“ пропрећено је са великом пажњом, а Алекса је поновио да је математика за њега била и остала нешто попут авантуре, коју одликује пуно изазова и открића.

QR потера за благом је екипно такмичење ученика од 5. до 8. разреда као и срењошколаца

Као део манифестације „Мај месец математике – М3 у КИ“ потера је реализована на градском тргу уз учешће више од 250 ученика шест градских основних школа и основаца из Мокрина и Нових Козараца. Занимљива правила траже тимски рад, познавање математике, информатике, историје, географије и језика.

У оквиру манифстације „Мај месец математике“ у ЦСУ Кикинда је организовано првенство града Кикинде у шаху, за средњошколце

Турнир средњошколаца у брзопотезном шаху организовао је професор математике из гимназије „Душан Васиљев“, Драган Иветић. На турниру су учествовали ученици из гимназије и Техничке школе, њих десеторо. Прво место освојио је Миланко Билић, ученик Техничке школе из Кикинде, иначе првак Србије у шаху.

У ЦСУ Кикинда је у оквиру манифестације „Мај месец математике“ одржана још једна занимљива радионица

Наставници математике Данило Боровница, Золтан Каналаш, Весна Краљ Дамјанов и Јелена Вукобрат организовали су такмичење „Мој број“. По узору на квиз „Слагалицa“, такмичари су помоћу основних рачунских операција покушавали да добију случајно изабрани троцифрени број. Ово такмичење подстакло је основце на логичко размишљање и уочавање математичких законитости.

Манифестацију „Мај месец математике“, посетили су и предшколци из вртића „Плави чуперак“

Посетили су прво Парк науке и занитересовали се за неке од ескпоната. Добили су информације прилагођене њиховом узрасту. Следило је упознавање са ексонатима у Научном клубу, а затим квиз у рачунарској учионици. Одговарали су на питања, врло заинтересовано и спремнo, а систем је одредио победнике који су добили скромне награде. Одушевљење и жеља да дођу поново, били су присутни све време.