ПРАЗНИК ХЕМИЈЕ У НИШУ

Подели вест

У Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ниш је од 18. до 21. 03. 2019. одржана манифестација Празник хемије

Манифестација је одржана у организацији Регионалног центра у сарадњи са Удружењем наставника хемије Актив хемије – Молекул и Департманом за хемију Природно-математичког факултета у Нишу, а поводом Међународне године Периодног система елемената. Празник хемије отворила је директорка установе, Данијела Марковић. Уследило је предавање др Александра Бојића, редовног професора ПМФ-а Ниш, на тему „Специфичне карактеристике воде и њен састав“. Предавању је присуствовало 27 наставника и 40 ученика нишких школа.

У уторак 19.03.2019. су настављене активности у оквиру манифестације. Одржана је представа Променада кроз Периодни систем елемената, коју су припремили и реализовали ученици и наставници Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“.

У уводном делу је, уз руске песме у извођењу хора ученика гимназије “Стеван Сремац“, представљен Мендељејев и његов рад. У наставку је уследило упознавање са елементима 1, 2. и 7. групе и осталим најважнијим елементима осталих група ПСЕ, кроз сценски наступ ученика 3. разреда ове Гимназије.

У оквиру трећег дана Празника хемије 20. 03. 2019. у Регионалном центру организован је дан када се у „догодила“ хемија. Кроз Центар је прошло преко 400 ученика из нишких основних и средњих школа. Присуствовали су радионицама које су за њих припремили и извели другови из основних школа „Бранко Миљковић“, „Стефан Немања“, „Вожд Карађорђе“, „Сретен Младеновић Мика“, „Душан Радовић“ и „Ђура Јакшић“ из Јелашнице, средњих стручних школа Прехрамбено хемијске, Трговинске, Правно пословне, Електротехничке и гимназије „9. мај“, „Светозар Марковић“ и „Бора Станковић“.

У припреми и реализацији радионица свесрдно су учествовали и наставници поменутих школа, који су уједно и чланови удружења „Актив хемије – Молекул“.

У припреми и реализацији радионица свесрдно су учествовали и наставници поменутих школа, који су уједно и чланови удружења „Актив хемије – Молекул“.

Четвртог дана манифестације Празник хемије 21. 03. у Регионалном центру реализоване су радионице „Који елемент сам ја?“. Радионице су реализовале доц. др Јелена Митровић, др Миљана Радовић Вучић и Нена Велинов истраживач-сарадник са Департмана за хемију Природно математичког факултета у Нишу. Одржано је 5 радионица за по 15-20 ученика у групи. У радионицама су учествовали ученици следећих нишких основних школа: “Коле Рашић“, „Свети Сава“, „Душан Радовић“, „Вожд Карађорђе“, „Ћеле кула“, „Бубањски хероји“, „Ратко Вукићевић“, „Сретен Младеновић Мика“, „Први мај“ Трупале и ученици 7. разреда специјалног одељења математичара гимназије „Светозар Марковић“.

Истог дана у вечерњим часовима одржано је предавање на тему „Које жене стоје иза ПСЕ?“. Предавање је приказало биографије и значај мало познатих жена научника од којих су неке проналазачи до тада непознатих елемената, а неке су свој допринос дале разумевању особина елемената. Најпознатија жена научник о којој је било речи је Марија Кири добитница две Нобелове награде, а поред ње говорило се и о: Иди Нодак, Маргарити Переј, Лизи Меитнер, Јулији Лермонтовој, Стефани Хоровиц и другима. Предавач је била мр Вања Маниташевић, сарадник у Регионалном центру, а предавању је присуствовало 18 наставника хемије из Пирота, Ниша, и околине.