ОТВАРАЊЕ ПАРКА НАУКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Подели вест

Центар за образовање Крагујевац, у сарадњи са Првом крагујевачком гимназијом, отворио је 19. Новембра Парк науке који се налази у дворишту Прве крагујевачке гимназије

Прве инсталације Парка, обезбеђене су пројектним средствима Центра за промоцију науке Београд и СББ фондације. Једна од инсталација је и „Функционални модел самоодрживе еколошке куће“, која је израђена у оквиру пројекта добијеним на јавном позиву Центра за промоцију науке Београд, за 2018. годину, а чији је носилац Центар за еколошко образовање и одрживи развој из Крагујвца (ЦЕООР). Овај пројекат је реализован у партнерству са Центром за образовање Крагујевац. Инсталацију су осмислиле и израдиле Јована Ђорђевић, Наталија Алексић и Дуња Симић, са Факултета инжењерских наука.

За сада, посетиоци парка ће моћи да виде следеће инсталације: Ботаничка башта, Шапталица, Функционални модел самоодрживе еколошке куће, Дрво са фото ћелијом, Коцкоцикл, Подигни самог себе, Рефлексије. Поред ових, у Парку се налази и група експоната на тему физике које је донирао Факултет инжењерских наука у Крагујевцу.

Центар за образовање Крагујевац је у сарадњи и уз подршку ЦПН-а и ЦЕООР-а, обезбедио 3 инсталације док су остале добијене кроз пројекат „Живи своју идеју“, који су осмислили професори Прве крагујевачке гиманзије Ана Маринковић, Маја Маринковић и Иван Недељковић, и који је био један од победничких на конкурсу СББ фондације.

Општи циљ овог пројекта је промовисање науке, подршка развоју функционалног знања ученика, повезивање са факултетима и компанијама, сарадња са локалном заједницом, као и презентација примера добре праксе, наводи директорка Прве крагујевачке гиманзије, Славица Марковић, за Инфо КГ.

Прва крагујевачка гимназија и Центар за образовање Крагујевац, ће настојати да, у предстојећем периоду, учествују на конкурсима, ЦПН-а и других фондација, како би обогатили Парк науке новим инсталацијама.