У ЦАРСТВУ ГЉИВA

Подели вест

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у периоду 18-19.09.2020.године, активности у оквиру пројекта „У царству гљива“. Активности су реализоване  на терену у Аџиним ливадама и на ПМФ-у у Крагујевцу. Ученици су помоћу припремљених „кључева“ одређивали поједине врсте печурака, посматрали њихова плодоносна тела под лупом, изводили закључке о станишту и условима у којима гљива расте.

Овај програм се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз годишњи програм рада Научног клуба. Циљ пројекта је упознавање ученика основне школе са теренским радом и гљивама на терену, а презентовањем својих радова на изложби гљива додатно су мотивисани да наставе да истражују и уче.

Због све чешће праксе да деца бораве у затвореном простору у школи, у кући испред телевизора, компјутера, за телефоном, идеја овог пројекта је да децу основношколског узраста изведемо у природу и да своју радозналост и иистраживачке склоности покажу на терену. У Аџиним ливадама, 18. септембра, ученици су покушавали да идентификују поједине врсте гљива, посматрали њихова плодоносна тела под лупом, а своја запажања су бележили у теренски дневник.

Потом су сакупљене примерке гљива представили на Изложби гљива, која се традиционално 19. септембра организује на ПМФ-у у Крагујевцу.

Теренско истраживање, боравак и учење у природи буде у деци радозналост и истраживачки дух, што доприноси развоју стваралачке способности.