„Свет нове деце“ у Горњем Милановцу

Подели вест

Онлајн радионица „Свет нове деце“ заказана је за среду, 16. децембра 2020. у 18 часова. Организована је од стране Научног клуба Горњи Милановац, а реализоваће се преко апликације “Zoom”. Радионица је намењена ученицима првог, другог и трећег разреда гимназије.

Ова радионица је кратко путовање у веома блиску будућност (која је нашој деци већ садашњост) – свет нове деце. У том свету постоји посебан језик, постоје посебна правила и систем вредности које ми, одрасли не познајемо довољно добро. 

Свет нове деце биће засигурно потпуно дигиталан, а ако је то већ тако, онда је улога школе и друштва уопште да их науче како да исправно и у праве сврхе користе нове технологије, а то је могуће само развијањем правих вештина, тј. описмењавањем, у научном и медијском смислу. 

Учесници радионице имаће прилику пре свега да чују које су добре стране нових технологија и на занимљив и интерактиван начин упознаће се са појмовима – интернет ствари (енгл. Internet of things), интернет играчака (енгл. internet of toys), социјални роботи (енгл. social robots), виртуелна и проширена реалност (енгл. virtual and augmented reality), вештачка интелигенција (енгл. artificial intelligence), машинско учење (енгл. machine learning), који су само неки од продуката дигиталног доба који стварају нове могућности за децу, али и нове изазове. Поред бројних могућности, коришћење дигиталне технологије и интернета, поготову када је реч о деци, носи са собом и бројне ризике: прикупљање личних података, угрожавање приватности, злоупотреба деце у комерцијалне сврхе, изложеност штетним садржајима (порнографским, насилним, расистичким), лажним вестима, конзументској култури, итд. Говорићемо такође и о све популарнијим криптовалутама и о безбедности протока новца на интернету. Управо због тога веома важно да млади критички приступају свету интернета и да се медијски описмене. Ова радионица омогућиће учесницима да се упознају са опасностима које вребају на интернету, као и да науче да правилно користе медије и нове технологије, да се заштите и да и сами никога не доведу у опасност или непријатну ситуацију.

Фотографија са радионице “Медијска писменост младих” коју су ученици Гимназије “Таковски устанак” организовали за ученике основних школа у Горњем Милановцу