Пројекат Сателитско осматрање у животној средини у Нишу

Подели вест

Друга активност у пројекту „Сателитско осматрање у животниј средини“  реализована је у учионици Научног клуба у уторак   08.12.2020. г. за 14 ученика прве нишке гимназије „Стеван Сремац“,специјализованог одељења за ученике са посебним способностима за географију. Овај пројекат одобрен је од стране Центра за промоцију науке по јавном позиву за 2020. годину.

Током радионице су ученици имали прилику да се упознају са савременим методама сателитског осматрања планете Земље, објашњено им је како се користе отворени подаци које сателити свакодневно снимају и  са географским информационим системима и да сазнају на који начин се сателитски подаци користе у сврху заштите животне средине. 

На следећем сусрету,18.12.2020. радиће на изради појединачних карата које се тичу природних ресурса, загађења земљишта, воде и ваздуха и заштићенихж природних добара. Производ радионица  биће атлас са  двадесетак  урађених карата. Циљ пројекта је да се ученици упознају и  науче да користе бежичну метеоролошку станицу као још један инструмент за прикупљање података. Покретна метеоролошка станица наменски је  набављена за потребе овог пројекта, а куповину станице омогућио је Центар за промоцију науке Београд. 

Све активности за ученике у овом периоду реализују се онлине, па је тако и ова радионица реализована путем апликација ЗООМ платформе.  Аутор и реализатор пројекта је Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. Аутор је све потребне материјале прилагодио  формату за онлајн реализацију.