Пројекат „У ОДБРАНУ НАУКЕ!“ у Нишу

Подели вест

Прва од три трибине у оквиру пројекта У ОДБРАНУ НАУКЕ заказана је за среду, 23.12.2020. у 18:00 часова. Овај пројекат је један од десет пројеката који се реализују у оквиру годишњег програма Научног клуба. Реализацију пројеката омогућио је Центар за промоцију науке.

Пријављивање  је обавезно на пријавном листу регионалног центра до 22.12.2020.  на info@rcnis.edu.rs. Сви пријављени учесници добиће линк за приступ платформи Zoom дан пре реализације. Присутни наставници који трибину прате преко Zoom- a, добијају потврду  о стручном усавршавању на 2 сата на  своју е мејл адресу. Потврде издаје Регионални центар Ниш.

Пројект: “У одбрану науке!” има за циљ да расветли истине и заблуде о неким актуелним питањима која се тичу зрачења, вештачке интелигенције, вакцинације и, генерално, утицаја псеудонауке и теорија завере на тренутно стање људи током пандемије. Кроз програм поставићемо нека од питања која су фундаментална за ову темо попут тога ко и зашто верује у овакве теорије и како оне функционишу, Колико је опасно веровати у псеудонаучне податке и лажне вести, али и неке актуелне теме попут псеудонауке у току пандемије.

Учесници: Др. спец. радиологије Александар Ивковић, Медицински факултет и специјализацију је завршио у Нишу. Стручна усавршавања: Институт за плућне болести Сремска Каменица; Slovenia Toshiba Medical Systems, Марибор; Harvard University, Бостон; University of Texas at Austin (САД). Води дијагностички центар „НеоМаг“ и блог „Људи и остале лажи“, путем ког промовише науку и бори се против заблуда о науци. Консултант је у различитим медијима по питању пандемије и аутор више чланака на ту тему.

Стеван Станојевић, координатор пројекта, дипл. психолог, мастер педагог и КБТ психотерапеут под супервизијом. Заступник је Центра за психолошку едукацију „Психонега“ у коме поред задужења едукатора, обавља и саветодавни и терапијски рад с клијентима. Организатор је низа различитих едукативних активности и током пандемије учесник различитих акција за пружање психолошке помоћи узнемирених грађанима.

Укључење специјалног госта из БиХ: Мустафа Сејдиновић, момак који је насмејао регион тиме што је као “уљез” провео неко време у Facebook групи “Равна Земља” коју чине особе које верују да је Земља равна плоча, постао администратор групе и онда променио име групе у “Округла Земља”. Мустафа Сејдиновић  је на друштвеним мрежама постао симбол апсурдности популарне теорије о “равној Земљи”, објасниће из прве руке своја искуства са “равноземљашима”.

Овај унос је постављен у Ниш. Означити линк.