Пројекат Питај и смишљај у Нишу

Подели вест

У уторак 15.децембра 2020. г. из учионице Научног клуба , ауторка пројекта „Питај и смишљај“, путем апликације Гугл Мит –а, омогућила је разговор са Милошем Николићем , научником у коме куца туђе срце.Тридесет и један ученик четири нишке гимназије били су саговорници у првој комплексној теми овог пројекта. Пројекат се реализује као део годишњег програма, чију реализацију је омогућио Центар за промоцију науке.


Током 90 минута разговора, Милош Николић је ученицима говорио о личном искуству пресађивања срца 2016-те године , када је он имао 30 година. Говорио је о тешкоћама, проблемима и подршци са којом се он сусрео, као и о томе да трансплантација различитих органа данас представља успешан вид лечења, а лекари сматрају да је трансплантација и донирање органа најбитнија карика медицине у 21. веку. Истакао је важности систематских прегледа за младе људе, који обично своје здравље прихватају „здраво за готово“, а немају никаве симптоме који упућују на болест. Милош данас живи и ради у АКХ болници у Бечу, у којој је оперисан и сада је подршка многобројним пацијентима. На тренутке врло емотиван, овај разговор подстакао је ученике да постављају различита питања. У својим коментарима изразили су захвалност за алтруизам и племенитост које овај човек поседује.


Разговор је конструктивно усмеравала Милица Вучковић, ауторка пројекта.Следећи сусрет и нова тема са ученицима заказана је за крај месеца децембра.