Пројекат Питај и смишљај у Нишу

Подели вест

За 30 ученика из четири  нишке гимназије, који учествују у пројекту “ Питај и смишљај – развијање комуникативних вештина и мотивисаности младих кроз истраживања и разговоре са истакнутим Србима савременицима“, у суботу 27.02.2021. реализован је други сусрет и у оквиру њега разговор са научником. Пројекат се реализује као део планираних активности у оквиру годишњег програма Научног клуба и финансијски је подржан од стране Центра за промоцију науке.

Тема овог подкаста била су најновија открића у свемиру и о теми је говорио Душан Павловић. Разговор је водила Милица Вучковић, аутор пројекта, која је била у улози модератора.

Ученици су имали прилике да се виртуелно сретну са младим научником Душаном Павловићем, истраживачем са семинара астрономије у Истраживачкој станици Петница. У готово двочасовном разговору ученицима је објашњен настанак свемира, тенденције његовог развоја и актуелне претпоставке о будућности наше галаксије. Такође, ученици су научили о томе шта су задаци и циљеви астрономије као науке, која је разлика између астрономије и космологије, како је физика допринела астрономији, на који начин нова сазнања мењају парадигме. Ученичка питања односила су се на појашњења ствари о којима се пуно писало и спекулисало у медијима, у вези са ровером на Марсу и постојањима других облика живота изван планете Земље. На самом крају, ученици су заједно са предавачем-саговорником могли да закључе да се астрономија бави сличним питањима као и филозофија, те да у том смислу представља велику инспирацију за наш свакодневни живот и може бити подједнако и извор маште и подстицај за улазак у свет науке. Душан Павловић је ученицима препоручио књиге и радио-станице из астрономије, представио рад Петнице и остао отворен за будућу комуникацију са свима који су присуствовали овом делу пројекта.

Следећи део пројекта, обухвата разговор са књижевником, и биће реализован током марта месеца.