„Климатске промене- куда иде овај свет ?“ у Нишу

Подели вест

Научни клуб Ниш, почиње реализацију пројекта из годишњег програма рада под називом Будућност данас који подразумева серију тематских предавања и радионица. Предавања су намењена наставницима, ученицима и свим другим заинтересованима и подразумевају присуство онлајн предавањима –путем ЗУМ платформе током новембра и децембра месеца.Реализацију пројекта омогућио је Центар за промоцију науке Београд.

Прво предавање у пројекту Климатске промене- куда иде овај свет? реализује се у понедељак 08.11.2021. од 19:00-20:00 часова. Предавање ће одржати др Владимир Ђурђевић, ванредни професор са Физичког факултета Универзитета у Београду, Катедра за метеорологију. Проф Владимир Ђурђевић је био гостујући истраживач у „National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)“; „Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC)“; „Instituto Superior Tecnico (IST), Universidade de Lisboa“; „Mediterranean Centre on Insular Coastal Dynamics (ICoD) of the University of Malta“. Учествовао је у преко 25 националних и међународних научно истраживачких пројеката.

Kлиматски систем планете Земље већ деценијама пролази кроз убрзану трансформацију, примарно због неконтролисаних антропогених емисија гасова са ефектом стаклене баште, и то на првом месту емисије угљендиоксида, као продукта сагоревања фосилних горива. Од краја деветнаестог века средња глобална температура је порасла за 1°C, изазивајући низ других промена у осталим елементима климатског система. Ове промене већ сада стављају под притисак функционисање савременог друштва, али и природне системе на Земљи. Уколико антропогене емисије наставе да прате трендове из прошлости у будућности можемо очекивати наставак ових промена, а негативне консеквенце ће се значајно увећати отварајући многа питања како ће будуће друштво изгледати, али и у којој мери ће живи свет моћи да се прилагоди овим променама.

Пријављивање је могуће на пријавном листу НК Ниш на : naucniklubnis@gmail.com или anjelena@gu.ni.rs Сви наставници који учествују у пројекту добијају потврду о стручном усавршавању у установи. Линк путем којег можете пратити предавање добићете на своју мејл адресу након извршене пријаве. Рок за пријаву за предавање је петак, 5. новембар 2021. године.

Овај унос је постављен у Ниш. Означити линк.