УПЛИТАЊЕ, ПРЕПЛИТАЊЕ у Смедереву

Подели вест

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је прву радионицу пројекта „УПЛИТАЊЕ, ПРЕПЛИТАЊЕ“,  у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину.  бАутор пројекта је Слађана Доброта, професор разредне наставе у основној школи „Иво Лола Рибар“ у Скобаљу.

Прва радионица,  у оквиру пројекта „УПЛИТАЊЕ, ПРЕПЛИТАЊЕ“, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, одржана је у среду, 01.12.2021. године, од 12 до 14 часова.  На радионици су били присутни ученици првог разреда основне школе „Иво Лола Рибар“ у Коларима, учитељица Слађана Доброта, и две маме појединих ученика које су им мало помагале у активностима. 

Ученици су се на предавању упознали са механизмима исцртавања мотива, етно шара путем шеме, најпре у систему линија, на квадратној мрежи у папирној форми, пратећи на рачунару задате форме, и водили су рачуна о правилном распореду облика, боја, о симетрији, конкретно о употреби различитих боја и шара из различитих крајева наше земље на конкретним употребним предметима у различитим ситуацијама. 

Своје маштовите радове су представили лепљењем на флип-чарт. Такође, на радионици су учили и технику ткања, провлачењем потке кроз разбој и покушали су да креирају своју етно шару користећи разнобојне конце и вуницу, на конкретном употребном предмету, ћилиму. 

Они ће након радионице, на друштвеним мрежама моћи да поделе резултате пројекта са хаштагом пројекта и да обавесте и своје пријатеље о овој занимљивој примени народне традиције. Етно мотиви су видљив печат наше народне традиције и културне баштине, и као такве их  треба ставити у жижу јавности с намером да се наша традиција, конкретно, лепота мотива на ћилимима, сачува од заборава. 

Овим активностима ученици су испунили  циљ прве радионице.