„Од сванућа до постигнућа “пројекат у Нишу

Подели вест

Пројекатне активности  из годишњег програма рада НК Ниш у пројекту „Од сванућа до постигнућа“- Утврђивање степена загађености ваздуха помоћу лишајева, отпочеле су по планираној динамици. Пројектом су предвиђене активности  које промовишу ботанику, географију и математику.

Централну активност пројекта чини научна шетња на три локације: центар града, периферија  града- излетиште Бубањ  и  село Коритник у близини Нишке Бање, која се реализује кроз тродневне активности  и  обухвата истрaживање присуства лишајева на тим локацијама.

У пројекту учествују ученици  осмог разреда  основне школе  „ Душан Радовић“ и  њихови наставници,    представници Института за јавно здравље и професор са Природно-математичког факултета.

Прва  активности  за ученике ван њихове школе почела је 17.03.2022. и  обухватила је  посету  Институту за јавно здравље у Нишу. У току посете ученицима је одржано краће  предавање и практични приказ поступка који се користе  приликом одређивања присуства загађујућих материја у ваздуху, од стране  одговорних лица из Института : Миодрага Стојановића директора Института, Душице Стојановић продекана за јавно здравље и Тање Јовановић инжењера заштите животне средине. Проф. Душица Стојановић је говорила о утицају аерозагађења и елементима који утичу на загађење (саобраћај,индустрија,ветар). Објаснила је систем органа за дисање, и негативан утицај аерозагађења на тело човека.Тања Јовановић је  показала мерне инструменте и практично приказала поступак мерења. Навела је примере загађења у Нишу и показала карту са мерним местима у граду где је Институт надлежан за мерење загађености ваздуха за одређене параметре. Директор Института је говорио о Пастеровом заводу и примерима   загађивача који имају  негативан утицај на атмосферу.

Следећа активност ученике очекује 1.04.2022. у Научном клубу, где ће научити како се лишајеви  могу користити као индикатори загађености ваздуха у градској средини. Закључке  и запажања  након  активности у овом пројекту  група ученика представиће у Научном клубу другим основним школама са територије општине Медијана.