Пројекат „БЕСКОНАЧНО у науци и уметности“ у Смедереву

Подели вест

Пројекат „Бесконачно у науци и уметности“ Годишњег програма Научног клуба РЦ Смедерево започео је 29.09.2002. године, у „Европској Ноћи истраживача“ 2022,  истраживањем појма бесконачности и изучавањем фрактала.

Ученици шестог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ Смедерево, са наставницом математике, Мирјаном Кокерић, погледали су видео материјале о фракталима, а потом на интернету самостално претраживали и филтрирали информације о овој теми.

Изабрали су за себе најлепше фрактале са интернет страница и потом их цртали.

Пројекат “БЕСКОНАЧНО у науци и уметности” састоји се из три радионице, усмерене на упознавање младих са различитим аспектима повезаности математике, као науке, и уметности: на првом месту појмом бесконачности и различитим приказима и примера из којих се може схватити појам бесконачног. Повезаност овог појма са Филозофијом, Физиком, уметношћу и практичном применом деца могу да уоче кроз практично креирање модела бесконачности, цртањем и прављењем разних типова фрактала, мебијусове траке, низова децимала ирационалних бројева.

Анализом особина и понашања ових модела, фрактала, функција, потенцијалне енергије, долазе кроз сарадњу са вршњачким едукаторима и реализаторима радионица до личних закључака. Уз креирање ученици ће видети дигиталне примере обраде ових појмова у Геогебри, кроз презентације и анимације.

Учесници стичу вештине израде модела које могу и код својих кућа и у учионицама даље да унапређују.