„Необична игра и чудесна моћ светлости“ у Смедереву

Подели вест

Прва радионица пројекта „Необична игра и чудесна моћ светлости“ у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево,  реализована је 26. 09. 2022. године у Регионалном центру Смедерево, поводом „Европске Ноћи истраживача“.

Учесници радионице били су ученици 2. и 3. разреда ОШ „ Иво Лола Рибар“ из Скобаља, предвођени учитељицом Слађаном Добротом, уз подршку учитељице Весне Миљковић и групе родитеља.

Учесници су имали прилику да се упознају са улогом, карактеристиком, значајем и чудесном моћи светлости кроз научни приказ преламања светлости на сликовит начин и употребом извора природне или вештачке светлости.

Путем радионица кроз научне експерименте, уз употребу различитих материјала и вештачких извора светлости, ученици су открили и  приказали на који све начине се пробијају и преламају светлосни зраци кроз отвор.

Након упознавања ученика са основним материјалом за израду уметничког дела, следило је извођење експеримента пресавијањем и спајањем три слоја папира, алуфолије и пластичне фолије, исцртавање и бојење шара на провидном парчету папира и упознавање са процесом проналажења снопа светлости кроз отвор.  Постављањем шареног папира на доњу страну  троугласте цеви, пролажењем светлости кроз шарену провидну хартију у цев, у којој су стране прекривене фолијом, ствара се занимљива шара светлости.

Ученици су још једном кроз радионичарски рад извођењем експеримента доказали колико је наука важна за стицање знања стварањем креативних дела. 

Током радионичарског рада  ученици су имали могућност да схвате  значај стварања научних радова у циљу развијања моторике и креативности.

Линк ка  часопису: https://read.bookcreator.com/B3R0odlgVYWqDiTazRRcFFMzCU32/zVhNG45xS46acd6pnEaUEA