Предавање: Дигитална научна писменост је важна

Подели вест

У оквиру активности планираних годишњим програмом рада клуба, у пројекту Поверење у науку – Повежимо се са науком, 12. децембра одржано је предавање за наставнике основних и средњих школа. Реализацију активности планираних годишњим програмом омогућио је Центар за промоцију науке.

Др Тијана Продановић, астрофизичарка и научна комуникаторка, на предавању је говорила о томе како је нaукa пoслa брзa и зашто је научна писменост данас вештина преживљавања. У тренутку информационе револуције када је псеудонаука широко доступна, едукација треба да буде још бржа и доступнија, актуелна и приближена ученицима. Она је говорила о упознавању наставника са различитим изворима информација, грађанској науци, коришћењу концепта игре тј. гемификацији у образовању.

Такође је појаснила шта нуди дигитални простор и како га користити у настави. Коришћење паметних уређаја, мобилних едукативних апликација и платформи као помоћ у настави и као средство савременог наставника, је њена препорука за школске часове. Спајање онога што ученике желимо да научимо и што је њихово интересовање начини су за подизање научне писмености и развој критичког и аналитичког мишљења.

Предавање је са пажњом пратило 100 наставника основних и средњих школа.