Потрага за истином о симболима у НК Чачак

Подели вест

У организацији Научног клуба Чачак реализован је пројекат одобрен по Јавном позиву Центра за промоцију науке, „Потрага за истином о симболима“.
У оквиру пројекта одржано је предавањe етнолога –антрополога о геометријској орнаментици и њеној симболици у словенској митологији. Предавање је дало смернице за истраживање и препознавање релевантних информација.
Радионица Културно наслеђе је реализована у Народном музеју у Чачку где су ученици били активни истраживачи у проналажењу геометријске орнаментике на старим предметима из етнолошке збирке, упознати са техникама израде тих предмета. Други део радионице односио се на упознавање са математичким знањима потребним за прикупљање и обраду података. У току пројекта ученици су користили технике самосталног истраживања, теренски обилазак, интервјуисање. Учесници пројекта су били изненађени сазнањима и открићима, али су разбили мистику у вези неких занимања и значаја математике, а увидели велики значај занатлија за развој краја.
Завршна активност одржана је 23. фебруара 2023. у Народном музеју у Чачку великом изложбом продуката.


У пројекту су учествовали ученици од 7. разреда основне школе и ученици до 3. године средње школе који су исказали креативне идеје као и озбиљна истраживања  у значењу симбола. Овим пројектом су многи учесници пројекта спознали боље своје корене и себе, што је овом узрасту веома значајно. Овај пројекат, у коме је учествовало 120 ученика, подиже мотивацију, радозналост и креативност.
Ауторке пројекта су Снежана Тошовић и Ивана Ћирјаковић.