М3 У СМЕДЕРЕВУ

Подели вест

У оквиру манифестације Мај месец математике Центра за промоцију науке, гости Научног клуба Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево били су астрономи Александар Оташевић и Бранко Симоновић

Разговарало се и објашњавало шта су и како настају Месечеве мене, где је Месец, како изгледа, како се креће, затим, шта су помрачења Месеца и Сунца, зашто се и колико често дешавају. Интересантно је било видети анимацију како изгледа Земља посматрана са Месеца, какве су њене мене, шта је земљичина за замишљене становнике Месеца (месечина за становнике Земље) и како изгледа помрачење Сунца и Земље на Месецу.

Користећи софтвер Mystery Skype, али и атлас и карте, учесници су рачунали растојања од задате пoзиције до Смедерева. Уз помоћ Google Maps-a проверавали су тачност својих резултата.

Након ове рaдионице, ученици су обишли изложбу „Математика твоја шанса” и као задатак имали да прикупе релавантне податке, које су потом анализирали и презентовали на радионици.  Ученици су се упознали са терминима вероватноће и статистике и сазнали занимљиве податке о томе колико има шансе да добијете седмицу на лотоу, колико има људи који су рођени истог датума, колика је вероватноћа да се роде близанци, колико времена треба да се препишу Шекспирова дела и колика је вероватноћа да се слово А извуче из кутије са словима од којих је састављена реч „математика”.