Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ОКТОБАРСКИ ДАНИ У НАУЧНОМ КЛУБУ НИШ

Радионице у оквиру програма Мистерија игре организоване су ОШ „Стеван Синђелић“, а у Прехрамбено-хемијској школи обележен је Дан мола

Реализацијом прве  две радионице у ОШ „Стеван Синђелић“ у Каменици, почеле су активности  пројекта Мистерија игре. Пројекат Мистерија игре је одобрен и финансијски подржан  на Јавном позиву 2019.г. Центра за промоцију науке.

Мистерија игре је креативна радионица, коло математичке логике.То коло чине ауторски радови: Математичке карте Да -Не, Игра са бројевима, Тајна 8421 кода и Логичка игра 8+1. Корак по корак уз игру учесници радионице развијају апстрактно мишљење и логичко закључивање. На радионици се полази од основних појмова, индукцијом се стиже до мноштва појединости, иде се ка општем, од игре до науке. Логичке игре тако постају део образовања, средство учења, разумевања и креативности.

На радионицама су учествовали ученици од петог до осмог разреда. Радионице је реализовао Драган Голубовић, наставник физике у основним школама „Вук Караџићу“ Лесловцу и „8. септембар“ у Власотинцу.

Упоредо, поводом обележавања  Дана мола професорке  хемије Прехрамбено-хемијске школе у Нишу са својим ученицима, у великој сали Регионалног центра, одржале су Јавни час.

Мол представља међународну јединицу за количину супстанце. С обзиром на то да један мол супстанце садржи 6*10 на 23 честица, 23. октобар представља међународни празник – Дан мола. У реализацији часа, учествовале су професорке Весна Јовић, Љиљана Ждраљевић, Катица Николић  и Ивана Бенедето. Ученици су имали прилике да слушају кратке презентације и након тога погледају огледе Дух у боци , Бљесак и Слоновска паста које су им представили ученици другог разреда Прехрамбено – хемијске школе. Јавном часу присуствовали су ученици основних школа „Свети Сава“, „Душан Радовић“, „Бранко Миљковић“ и Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“.

Научни парк пружио је уточиште ученицима  прве године Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“. У улози водича били су Соња Шумоња, професорка  математике  и ученик друге године  Електротехничке школе  „Никола Тесла“ Александар Денић. Они су објаснили принцип рада  експоната Динамо бицикл и  Архимедеова бележница. Ученици су упознати и са другим експонатима и могућностима реализације пројектне наставе у Парку знања. За следећи долазак договорили су припремне активности и поделили задатке за решавање експоната Ботаничка слагалица.

МАЛА НАУЧНА ЕКСПЕДИЦИЈА НА БЕОГРАД

„Група Сигнали стигла је на контролну тачку Дом омладине!“

Уочи дана ослобођења нашег града, у суботу, 19. октобра, са групом малих научника и научница кренули смо у истраживачку експедицију кроз урбани Београд. Кренувши од Научног клуба шест група деце је са нашим научним демонстраторима узело мапе, двогледе, штоперице, метре, лупе, мобилне телефоне, бележнице и још других алата у руке и кренуло у истраживање. Циљ наше експедиције био је да градску средину која чини нашу свакодневицу сагледамо кроз другачије, научне, STEAM наочаре. Желели смо да са децом развијемо ту осетљивост за градски простор као простор играња и истраживања, као велики терен за откривање података.

У Малој научној експедицији могла су да учествују деца узраста од 10 до 15 година, која су навела своја интересовања и на основу којих су формиране групе. Група Сигнали бавила се телекомуникацијама, истраживали су који телекомуникациони уређаји се најчешће користе на улицама Београда, које су тачке бесплатног бежичног интернета, али и које су брзине његовог протока на одређеним тачкама у јавном простору. Група Зебрице одговарала је на тешко питање које нас ових дана све мучи, а то је – како настају гужве у саобраћају. На низу контролних тачака мерили су колико простора је намењено аутомобилима, а колико пешацима, па и која све превозна средства можемо видети на улицама.

Узбуђено су се чуле реченице о открићима, о томе где се која група налази и куда иде даље. Наша научна група изгледала је помало чудно људима на улици, али то нас није ометало. На крају једнодневне експедиције били смо препуни нових сазнања. У Научном клубу је било ужурбано у тумачењу података, а онда су и родитељи дошли да погледају наш рад. Тако је једна обична субота постала научна.

ЈЕЗЕРСКИ СВЕТ У КИКИНДИ

Ученици основних школа у Кикинди учествовали су у хидробиолошком истраживању Старог језера

У четвртак, 10. октобра, у организацији Научног клуба ЦСУ Кикинда, реализован je пројекат „Завиримо у водени свет језера“ реализован у сарадњи са Центром за промоцију науке из Београда.

Пројекат „Завиримо у водени свет језера“ намењен је ученицима основних школа, узраста од 5. до 8. разреда, a у њему су учествовали ученици ОШ „Ђура Јакшић“ из Кикинде.

Прва фаза пројекта je реализована у просторијама Научног клуба ЦСУ Кикинда. Ученици су били учесници радионица по групама, а на радионицама су израђене макете језера са живим светом, уз квиз знања.

У другој фази пројекта  ученици су са наставницима  посетили кикиндско Старо језеро, где су практично применили технике и методе хидробиолошких истраживања: мерење температуре воде, узимање узорака бентоса, груписање бентосних организама по сличности на групе и фотографисање бентосних организама.

Планирано је да се трећа фаза пројекта реализује до марта 2020. године.

Реализатори пројекта су Сузана Милошевић Добричић и Дејан Добричић

АРДУИНО У НАУЧНОМ КЛУБУ НИШ

У Hишу је одржано неколико радионица у оквиру пројекта „Практичним радом до знања“, који је подржан кроз Јавни позив Центра за промоцију науке

У оквиру пројекта „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив, и Регионалног центра из Ниша, поводом обележавања дана IEEE удружења (IEEE Day 2019) ученици ЕТШ “Никола Тесла“ из Ниша присуствовали су 1. октобра једној радионици овог пројекта.

Током двочасовне радионице, седморо ученика другог разреда ове школе савладали су употребу тастера у електричним колима. Помоћу Ардуино развојног окружења реализовали су тастатуру за мини музички инструмент коришћењем тастера, отпорника и пиезо зујалице.

Радионица је одржана у просторијама студентског Старт-ап центра. Реализатори радионице су били Данијел Данковић, ванредни професор на Електронском факултету у Нишу и Милош Марјановић, асистент на Електронском факултету у Нишу.

У оквиру Европске ноћи истраживача у Нишу, 27. септембра, у Официрском дому представљен је присутним посетиоцима пројекат „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке, Београд и Регионалног центра, Ниш.

У склопу реализације пројеката „Практичним радом до знања“ и „Идемо и ми на IEEESTEC конференцију“, ученици друге године ЕТШ “Никола Тесла” су 19. септембра, у просторијама Студентског старт-ап центра на Електронском факултету у Нишу успешно савладали своје прве практине вежбе. Релизација вежби обухватала је коришћење протоплочице, реализација редне и паралелне везе отпорника, напонски разделник, коришћење LED диоде и употребу Ардуино оокружења.

Групи ученика од првог до четвртог разреда ЕТШ „Мија Станимировић“ су почетком септембра представљени пројекти „Практичним радом до знања“ и „Идемо и ми на IEEESTEC конференцију“. Ученицима школе поклоњен је комплет опреме неопходан за реализацију неколико различитих вежби, а њихов задатак је да демонстриране вежбе понове и демонстрирају осталим ученицима школе током наставних или ваннаставних активности у школи.

Радионицу су подржали професори Радмила Лучић и Горан Лучић, као и директор Александар Стевановић.

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У УЖИЦУ

Више од 500 истраживача и љубитеља науке учествовало је у програмима Ноћи истраживача у Ужицу

Током десете Ноћи истраживача која је одржана  у Ужицу, од 23. до 27. септембра, у организацији Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, у разним програмима учествовало је око 500 истраживача и љубитеља науке.

Јубиларна, десета Европска ноћ истраживача под слоганом „Десета ноћ, кроз знање даје моћ!“ промовисала је вредности културног наслеђа и значај локалне средине наставницима, суграђанима, а најпре ученицима. Ова манифестација је имала за циљ да науку приближи грађанима, а напре младима на занимљив начин.

У оквиру програма одржане су радионице и трибине о дигиталној интелигенцији, великим открићима, старој српској ћириличној штампарији, фотосинтези уживо, ужичкој периодици, малој музејској ковачници новца, трибина о вештачкој интелигенцији, као и документарни филм о значајним Ужичанима с почетка прошлог века.

Партнери у реализацији Европске ноћи истраживача у Ужицу били су Градски културни центар, Историјски архив и Народни музеј Ужице, где су се, поред Научног клуба, одвијале три програмске целине. Значајни партнери су били и све основне и средње школе са подручја Ужица које су активно учествовале у свим програмима у оквиру манифестације.

Европска Ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Програм Научног клуба Регионалог центра за професионални развој запослених у образовању Ужице ове године је, као и увек подржао Центар за промоцију науке Београд.

НЕДЕЉА ИСТРАЖИВАЧА У ЛЕСКОВЦУ

Током овогодишње Недеље истраживача у разноврсним програмима широм Лесковца учествовало је више од 1500 посетилаца

Јубиларна десета Европска недеља истраживача 2019 у Лесковцу обележена је богатим програмом у ком су уживали сви посетиоци, а највише они најмлађи.

Као што и сам слоган ове ноћи каже – Десета ноћ, кроз знање даје моћ! – Недеља истраживача донела је нова сазнања, нове вештине, нове информације, нова пријатељства, нове изазове и много забаве. Преко 1500 посетилаца имало је прилике да истражује, учи и забави се у овој научној недељи.

Поред активности које су организоване у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању и Научног клуба Лесковац, активности су се дешавале и у Народној библиотеци „Радоје Домановић“, Технолошком факултету Лесковац, дворишту Туристичке организације Лесковац, Народном музеју Лесковац и Хидроелектрани Вучје.

Програм Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању ове године  подржао је, као и увек, Центар за промоцију науке, а остали партнери били су Град Лесковац, Технолошки факултет Лесковац, Астрономско удружење „Еурека“, ОШ „Драган Лукић“, Београд; Менса Србија; ОШ „Вожд Карађорђе“, Лесковац; ОШ „Светозар Марковић“, „Лесковац; ОШ „Васа Пелагић“, Лесковац; ОШ „Петар Тасић“, Лесковац; ОШ „8.октобар“, Власотинце; Гимназија Лесковац; ХТШ „Божидар Ђорђевић Кукар“, Лесковац; ОШ „Јосиф Костић“, Лесковац; Електронски факултет Ниш; Хаб иновативних едукација UNBOX, Ниш; RECAN Фондација за рециклажу лименки за пиће, Београд и Додо Студио Лесковац.

Спонзори овогодишње манифестације били су: Бивода из Бујановца, Дневник Југа – ЗДК медија билборди, штампарија Графо Пен Лесковац и ТВ Лесковац.

НАУЧНИ КЛУБ НИШ У НЕДЕЉИ ИСТРАЖИВАЧА

Уочи Европске ноћи истраживача, у Нишу смо се возили Научним аутобусом, експериментисали, гледали позоришну представу и уживали у бројним догађајима

Садржаји које је ове године припремио Научни клуб Ниш у Недељи истраживача били  су узбудљиви и интерактивни: ученици и сви заинтересовани грађани имали су прилику да виде изложбу и позоришну представу, слушају 6 научнопопуларних предавања, виде 4 интерактивне поставке, провозају се Научним аутобусом, упознају са неколико  европских пројеката  и учествују у радионицама и експериментима у Парку знања.

Манифестација је отворена 23. септембра поздравном речи директорке Регионалног центра Данијеле Марковић и изложбом „Академик Михаило Гавриловић – историчар, архивист и дипломата“. Кроз 23 изложбена плаката, ауторка Миљана Ђорђевић, архивска саветница Историјског архива у Нишу, упознала је све присутне са животом и радом првог члана Српке краљевске академије и  првог државног архивара.

Глумац Народног позоришта у Нишу, Александар Михаиловић, је говорећи текстове посвећене овом великану, приближио и дочарао период у коме је живео овај значајни историчар и доктор наука са Сорбоне. Изложба је у Регионалном центру била отворена до 28. септембра, а посетиоци су имали прилику да виде оригинална документа и фотографије.

Ученике је обрадовала и представа „Кирија – наша деца“, коју су приказали млађи и старији  чланови Студија глуме Центра за културу и уметност из Алексинца.

Поставком под називом „ЕТНО КУТАК – сачувано од заборава“, које су у холу Регионалног центра приредиле др Наташа Мартић Бурсаћ и Милена Гоцић са Департмана за географију Природно-математичког факултета у Нишу, отворили смо друго вече Недеље истраживача у Регионалном центру. Саставни део ове изложбе чине алати, посуђе, играчке, одећа, ношња, преслице, коловрати и предмети који су били неизоставни део сваког сеоског домаћинстава с почетка 20. века у Србији. Кроз ову поставку ученици су упознали културу и обичаје прошлих времена.

Четврти дан у Недељи истраживача почели смо обиласком знаменитости града.  „Научним аутобусом улицама Ниша“ назив је активности организоване у сарадњи са Туристичком организацијом града, уз панорамско разгледање града туристичким аутобусом. У вожњи је учествовало 100 ученика основних школа ван градског подручја. Ученици и наставници су се возили трасом дугом 26 километра и били су у прилици да виде све значајније споменике бурне нишке историје, као што су Тврђава, Концентрациони логор из Другог светског рата, Ћеле кула и Медиана, зграда Бановине, Официрски дом, централно градско језгро, као и природне лепоте Нишке Бање.

У вожњи су уживали ученици ОШ „Војислав Илић Младји“ из Хума, ОШ „Стеван Синђелић“ из Каменице, ОШ „Лела Поповић“ из Миљковца , ОШ „1. мај“ из Трупала, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Малча, ОШ „Надежда Петровић“ из Сићева, ОШ „Стојан Живковић Столе” из Трњана, ОШ „Бранко Миљковић”, ОШ „Карађорђе”.

Ноћ истраживача, у петак, 27. септембра, испунили смо бројним занимљивим садржајима. Предавање под називом „Културно наслеђе блиске прошлости Ниша“, одржао је Хаџи Иван Реди, архитекта и председник Савета за културу града Ниша. Професорка др Весна Станков Јовановић, редовни професор Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу кроз предавање „Аналитичка хемија у служби проучавања културног наслеђа“ упознала је све присутне о важности свеобухватног проучавања како би се одредила аутентичност, порекло и старост различитих облика културног наслеђа.

У оквиру ЕУ кутка упознали смо праве научнице – професорке са Филозофског и Природно-математичког факултета: др Јелисавета Тодоровић, др Гордана Ђигић и др Тања Цветковић представиле су европске пројекте у којима учествује Филозофски факултет, а др Весна Станков Јовановић са Природно-математичког факултета испричала нам је своје искуство истраживачког рада на факултету и институтима у Паризу, а чули смо и о европским пројектима на којима учествују друге нишке школе.

У холу Регионалног центра отворена је поставка „Ниш у 18 веку: Интеракција, квиз и ређање модела“, која је ученицима представила Ниш у 18. веку, а на картама су могли да повежу време, споменике и историјске личности из тога времена.

Увече, у Парку знања Регионалног центра Ниш почели су часови за основце и средњошколце. Сви присутни, уз подршку професорке Иване Круљ, са Високе школе примењених струковних студија у Врању, и професорке Соње Шумоња, из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Нишу и наставника Драгана Голубовића и његовог тима из ОШ „Вук Караџић“ у Лесковцу и ОШ „8 септембар“ из Власотинца, ходали су по цифрама броја Пи, решавали Архимедеову бележницу, возили Динамо бицикл, истраживали Паскалов трон, упознали се са радом Ветротурбине и учествовали у радионицама „Чаша чисте воде“ , „Мистерија игре“, „Репрограмирање прошлости“ и  „Кристални свет“.

Манифестацију је посетило више од 700 Нишлија, пре свега наставника и ученика.