МАЛА НАУЧНА ЕКСПЕДИЦИЈА НА БЕОГРАД

Подели вест

„Група Сигнали стигла је на контролну тачку Дом омладине!“

Уочи дана ослобођења нашег града, у суботу, 19. октобра, са групом малих научника и научница кренули смо у истраживачку експедицију кроз урбани Београд. Кренувши од Научног клуба шест група деце је са нашим научним демонстраторима узело мапе, двогледе, штоперице, метре, лупе, мобилне телефоне, бележнице и још других алата у руке и кренуло у истраживање. Циљ наше експедиције био је да градску средину која чини нашу свакодневицу сагледамо кроз другачије, научне, STEAM наочаре. Желели смо да са децом развијемо ту осетљивост за градски простор као простор играња и истраживања, као велики терен за откривање података.

У Малој научној експедицији могла су да учествују деца узраста од 10 до 15 година, која су навела своја интересовања и на основу којих су формиране групе. Група Сигнали бавила се телекомуникацијама, истраживали су који телекомуникациони уређаји се најчешће користе на улицама Београда, које су тачке бесплатног бежичног интернета, али и које су брзине његовог протока на одређеним тачкама у јавном простору. Група Зебрице одговарала је на тешко питање које нас ових дана све мучи, а то је – како настају гужве у саобраћају. На низу контролних тачака мерили су колико простора је намењено аутомобилима, а колико пешацима, па и која све превозна средства можемо видети на улицама.

Узбуђено су се чуле реченице о открићима, о томе где се која група налази и куда иде даље. Наша научна група изгледала је помало чудно људима на улици, али то нас није ометало. На крају једнодневне експедиције били смо препуни нових сазнања. У Научном клубу је било ужурбано у тумачењу података, а онда су и родитељи дошли да погледају наш рад. Тако је једна обична субота постала научна.