Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

ИСТРАЖИВАЛИШТЕ ХЕМИЈЕ

Препоручени узраст:  од 7 до 107
Формат: квиз
Трајање: 15 минута.

Када се спомене хемија, вероватно помислите на лабораторију и хемијске експерименте. А да ли вам је икада пало на памет да су кувари и наш организам веома добри хемичари?

ИСТРАЖИВАЛИШТЕ ФИЗИКЕ

Препоручени узраст:  од 7 до 107
Формат: квиз
Трајање: 15 минута.

У овом квизу радимо експерименте и откривамо какве наука има везе са Кока Колом, сувим грожђем, киселом водом и јајима.

ЗУБ ПО ЗУБ НАУКА

Препоручени узраст:  од 7 до 107
Формат: квиз
Трајање: 15 минута.

Ово је квиз за најмлађе, о зубима, хигијени, и малим подстанарима у нашим устима.

Недеља истраживача у Горњем Милановцу

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Другу годину заредом, Научни клуб Горњи Милановац припрема нам и Недељу истраживача, која започиње радионицом Природни материјали, која је намењена нашим најмлађим другарима. Циљ нам је  да кроз једноставне експерименте упознамо децу са основним карактеристикама природних материјала, али и да утичемо на развој еколошке свести.

Ове године акценат смо ставили на 4 елемента:

Ваздух – кроз различите занимљиве приче и примере, потрудићемо се да приближимо интересантне појединости везане за карактеристике овог елемента. А у радионичарском делу, приказаћемо Вам, како да кроз конкретне  експерименте уочите и препознате неке од основних карактеристика ваздуха.

  • Вода- „Шта је извор, а шта обала?“ „Где се завршава ток једне реке?“ „У којим се све облицима вода појављује у нашем насељу и околини?“ само су нека од питања, на које ће нам одговоре дати презентација под називом „Воде у насељу и околини“
  • Земља- кратке, интересантне приче које ћемо Вам презентовати ближе ће Вас упознати са чарима земље, открићете неке нове појединости и детаље које можда нисте знали. Потом следе конкретни експерименти, у којим се кроз коришћење логичког мишљења, долази до закључака о неопходности овог елемента за живи свет.
  • Ватра-  “Не  играј се ватром!“ Шта то ватра може добро, а шта лоше? Како разумети одређене појаве. Настанак ватре и како је створити? Предочићемо вам и објаснити значење изреке „ добар слуга, али зао господар“, и како ватру укротити ако се отме контроли.

Такође, припремамо и виртуелну туру кроз пчелињак, упознавање са најважнијим инсектима, али и са специфичним проблемима са којим се птице у ово доба године суочавају.

Кроз неформални разговор, на научном кафеу, од психолога ћемо добити одговоре на многа питања везана за психологију као науку и њене домете.

За сам крај, у Ноћи истраживача, припремили смо пројекцију филма, насталог након дугододишњег интересовања деце једне групе за изучавање свемира. Мали научници су на трен „отпутовали“ у његово пространство, и све то уз стихове о планетама.

Програм Научног клуба Горњи Милановац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Недеља истраживача у Чачку

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије. Трећу годину заредом Научни клуб Чачак, прославу Европске ноћи истраживача почиње већ у понедељак, 23.новембар- Недељом истраживача.

Дођите  да путем разних активности и игара  запажања , концентрације и ротације… приближимо математику!  У природи  и у учионици чинимо математику забавном истовремено утичући на подстицај можданих синапси   и функционалног знања….

Мобилна роботика подразумева увод везан за историјат и области примене роботике у свету и код нас. Упознавање са програмирањем робота, применом апликације Makeblock. 

У Научном маркету изводимо мини огледе са намирницима, које свакодневно купујемо у продавницама, маркетима.

Дактилоскопија идентификација особа преко отисака прстију-прављење отисака је само једна још једна од активности која ће вам заголицати машту.

Сазнајемо о реалном односу планета и растојањима у Сунчевом систему, као и о настанку кратера на Месецу и посматрамо нашег првог свемирског комшију телескопом.

Програм Научног клуба Центра за стручно усавршавање Чачак реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Недеља истраживача у Рановцу

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Од 23. до 27. новембра Научни клуб Рановац и ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца ће трећу годину заредом реализовати Ноћ истраживача уз промо активности које ће ове године на један другачији начин, у складу са тренутном ситуацијом, бити реализован у Рановцу, Петровцу на Млави и Крепољину.

Уз запослене и ученике ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу, активности ће реализовати и наши партнери:

  • Средња школа „Младост“ из Петровца на Млави
  • Народна библиотека „Ђура Јакшић“ из Петровца на Млави
  • Удружење гљивара и љубитеља природе „Вилино коло“ из Петровца на Млави
  • Основна школа „Јован Шербановић“ из Крепољина
  • Основна школа „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола
  • Завичајни музеј из Петровца на Млави.

Ове године ће се активности реализовати уз мањи број учесника у реализацији, али ће већина садржаја бити снимљена и емитована посредством канала нашег Научог клуба на Јутјубу.

Већ у понедељак ће на нашем каналу бити доступни снимци следећих активности:

  • „Колико папир има живота“, коју реализују учитељи Марија Васиљевић и Милан Кецић заједно са ученицима подручног одељења ОШ „Јован Шербановић“ у Кладурову, где ће показати како се може рециклирати и шта све можемо са рециклираним материјалом.
  • „Фотоинсектаријум“ је радионица и презентација кроз коју ће вас заједно са својим ученицима водити наставница биологије Мирјана Лукић где можете сазнати које су то угрожене врсте и како их заштитити, али и како инсектаријум може постати дигитални.
  • Праћење физичког развоја и моторичких способности ученика“ је спортско-едукативна радионица чији су реализатори наставници физичког васпитања Бошко Гргић и Игор Шошић који ће покушати да представе како наш организам функционише када је под одређеним физичким напором.
  • „Језичка супа чика Струпа“, радионица необичног назива коју реализује читав тим колега из ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца, на челу са Златом Хекић – психологом и њеним сарадницима, Драганом Лукић – наставницом немачког језика, Јеленом Станковић – наставницом енглеског језика, Јованом Ивковићем – наставником српског језика и књижевности и Крстом Маслешом, наставником математике и информатике. Радионица је спој психологије, језика и информационих технологија, где ће реализатори покушати да увиде како ко од ученика који учествују у реализацији реагује на познавање страних језика под одређеним околностима захваљујући знањима из психологије и једне информатичке справице.
  • „Мера киселости раствора“ је радионица коју заједно са ученицима ОШ „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола реализује наставница физике и хемије Наташа Ботић где ће вам показати како направити одређене растворе које користимо у свакодневном животу.

Од уторка до петка, реализоваће се активности на више локација, а све њих ћемо забележити камером и емитовати на нашем Јутјуб каналу:

  • „Од глинених таблица до рачунара – писање кроз векове“ је радионица коју наставница историје Барбара Ивковић реализује на две локације – у ОШ „Јован Шербановић“ у Крепољину и СШ „Младост“ у Петровцу на Млави. Ученици са којима реализује ову активност дочараће вам како да самостално пишете уз одговарајући материјал клинастим писмом, хијероглифима, глагољицом, старословенском ћирилицом, а потом своје резултате упоредити са писањем на рачунару.
  • „Паметна гаража уз Микробит“ и „Играјмо се архитектуре“ су радионице које наставници Иван Грујин, односно Зоран Мартиновић реализују у ОШ „Јован Шербановић у Рановцу. Пратећи прву можете сазнати шта је микробит и како да постанете мали програмери који ће уз помоћ ове занимљиве справице регулисати саобраћај у једној макети гараже. Друга се односи на то како настају планови за куће и зграде и повезаност уметности и науке у овом креативном поступку.
  • „Интеграмирање“ и „Компетитивне игре о пандемијама и епидемијама“ су радионице које ће се такође реализовати у ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу. Првом ће се заједно са ученицима четвртог и петог разреда бавити наставник математике и информатике Крсто Маслеша и учитељица Сандра Антић, где ће код ученика поспешивати логичко размишљање кроз решавање одређених проблема системом елиминације и читањем „између редова“. Друга је квиз који реализује наставник историје Драган Милошевић који се односи на тренутну епидемиолошку ситуацију уз осврт на пандемије кроз историју човечанства.
  • „Винчанска култура“ је назив радионице коју реализује Марија Свилар – археолог, сарадник Завичајног музеја у Петровцу која ће презентовати винчанску културу и покушати да оживи древна времена и представи шта је то ново откривено на локалитету Беловоде.
  • “Грађанска наука“- учешће јавности у истраживању биодиверзитета – радионица где вас кроз цартсво гљива воде Марко Благојевић, Катица Јанковић и Данијела Соколовић, наставници биологије.
  • “Неко нас посматра” – је презентација Ђорђа Богдановића – дипломираног физичара, која вам приближава небеска тела, њихово посматрање помоћу телескопа и мобилног телефона.
  • „Занимљиви експерименти из биологије и хемије“ су радионице наставница тих предмета у Средњој школи „Младост“ – Будинке Драгуљевић и Борјанке Перић, где ће заједно са својим ученицима представити огледе везане за ове научне дисциплине.
  • „Представљање и цртање 3D модела“ је радионица коју реализује Никола Анастасијевски, наставник информатике у СШ „Младост“ из Петровца на Млави.
  • „Oд разнобојног праха до боја за сликање“ је активност коју реализује наставник ликовне културе Ђурђе Милошевић заједно са ученицима.
  • За ЕУ ћоше је ове године задужена Др Сабина Хоџић, истраживачица на Институту за психоилогију рада на Универзитету у Грацу. Са њом ће онлајн разговарати Драгана Лукић и Јован Ивковић, наставници ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу на тему укључивања у европске пројекте и како то изгледа бити стипендиста Еразмус Мундус фондације.
  • Наш овогодишњи истраживач је Др Маја Караман, редовни професор на ПМФ-у Универзитета у Новом Саду. Њена онлајн презентација ће пратиоце ове активности упознати са диверзитетом живих бића, посебно са разноликостима света гљива и значајем њиховог проучавања као основе за очување и заштиту животне средине.

Програм Научног клуба Рановац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Недеља истраживача у Лесковцу

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, одлучили смо да удружимо снаге и свима широм Србије понудимо научни програм за памћење. Научни клуб Лесковац већ четврту годину за редом учествује у овој научној мисији. Наш циљ од самог старта био је да науку испоручимо свима и то потпуно бесплато. Прва година ове наше мисије била је на волонтерској бази и у старту раздрмала и заитригирала све знатижељне главице.

Оно што вас очекује у овој Ноћи јесу креативне радионице 3Д технологије које су стално достуне у нашем клубу, еко- креативна радионица “Јесења шума”, прича о музеолошким наукама и Музејска азбука која ће вам на забаван начин приближити причу о културном наслеђу и историји лесковачког краја, Тривиа Клуб који ће испитати ваша знања, прича о еколошкој катастрофи и Аралском језеру вас чека,… Само су неке од интригантних тема које ћемо дотаћи у овој недељи истраживања.

У мноштву интересантних радионица и предавања издвајамо за вас “Лов на астероиде”. Кроз ову причу води нас Зоран Томић испред Астрономског удружења “ЕУРЕКА” из Крушевца. Уколико сте као мали сањали да се на мисији у свемиру на правом сте месту. Заједно ћемо у овој ноћи открити нови објекат у Сунчевом систему? Ако сте заинтересовани онда се прикључите тиму Ловаца на астероиде који даноноћно прате наше Сунчево двориште у потрази за новим астероидима. Помозите да што боље упознамо наш Сунчев систем. Научите да користите професионални софтвер АСТРОМЕТРИЦА и упишите ваше име у књигу астронома аматера и именујте ваше астероиде.

Уколико желите да будете кувар за физичаре и хемичаре, онда је “Кристални слаткиши” радионица коју не смете пропустити као најслађи део овогодишњег програма. Позовите пријатеље и заједно крените у припрему слаткиша упознавајући законе науке на необичан начин. Рецепт није тајна! Пратите нас у Европској ноћи истраживача.

“Стари мајстори” је за вас као створена радионица уколико желите прави изазов. Славни генији вас зову у научну авантуру и конструкцију нераскидивих веза у виду моста без и једног ексера, шрафа, лепка или везе.

Да само на правом путу и да ће наука прострујати целом планетом ове године говоре и наши истраживачи научници који говоре о свом раду и искуствима које носе са собом. Зато свратите и у ЕУ ћоше да их послушате, можа ће вас инспирисати да и ви постанете научник!

Програм Научног клуба Центра за стручно усавршавање Лесковац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0. Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру

потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Прати нас и шири даље ове лепе вести!

Европска недеља истраживача у Научном клубу Ниш

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Овогодишња Ноћ истраживача у нишком Научном клубу  упознаје ученике са изложбом Спектри и одговара на многа питања о светлости и спектрима електромагнетног зрачања. Др Милан Милошевић са Департман а за физику открива нам зашто црне рупе привлаче огромну пажњу. Шта је грађанска наука о биодиверзитету и може ли живот на земљи да се прилагођава променама  ако нема могућност избора и шта је улога грађанске науке прича  нам др Војислав Васић, орнитолог, а проф др Татјана Михаилов Крстев подећа да нас природа често задивљује, али и све чешће опомиње.

Како смо се приближили свету 3Д штампе и како се сваки облик који видимо  уз одредјене програме за моделовање може  претворити у опипљиву реалност , у свом видео запису прецизира  тим са  нишког Електронског факултета. Који су принципи детоксикације организма и које је научно објашњење значаја балнсиране исхране  сазнајемо у причи проф др Станише Стојиљковића. Уз то следи нам  занимљива  авантура која прати пут од  апликције до добијања и реализације   пројекта Еразмус + КА1 мобилности за наставнике .

Програм Научног клуба Регионалног центра Ниш реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Недеља истраживача у Смедереву

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28 градова широм Србије.

У Европској недељи истраживача, од 23. до 27. новембра, 2020 године,  Научни Клуб Смедерево планирао је низ занимљивих видео радионица, огледа и предавања. Имаћемо прилику да се поиграмо са природним бојама, етеричним уљима, мирисима, и да кроз експерименте научимо и научно докажемо како се од природних материјала могу направити Природно дезинфекционо средство и Маштовити сапуни, а и да сазнамо како да наш Миришљави дом буде и остане увек такав.

„Све је број!“, узвикнуо је Питагора и повео нас у авантуру истраживања троугаоних бројева, креирања кодова за троугаоне бројеве,  алгоритама у математици,  водећи нас кроз Математику живота, где ћемо упознати математику у природи и свету око нас, у уметности и музици, и играти се са Фибоначијевим бројевима уз помоћ ове чаробне науке.

А како ученици троше све више и више времена на дигиталном и виртуелном окружењу, потрудићемо се да пробудимо њихова интересовања за предмете природних наука и организујемо такве активности за њих, где би на разигран начин, путем експериментисања и откривања,  схватили да Наука је свуда око нас.

ЕУ ЋОШЕ  ће нам пружити прилику да се кроз Награђене европске пројекте промоције науке упознамо са  женама  математичаркама,  Питагориним  животом  и теоремама, провешће нас кроз  историју математике, а и заиграћемо  нове друштвене, математичке игре. 

Верујемо да ће нам свима бити изазов да откријемо и шта су то Природне еутектичке смеше као иновативни, зелени растварачи за екстракцију биолошки активних једињења из природних производа, као и да видимо како изгледа зелени аналитички поступак екстракције и  течна фаза унутар ћелије биљака.

Како нам дух традиције на савремен начин дозвољава да живимо прошлост, тако нам наука обезбеђује да разумемо свет око себе. Осетимо магично повезивање Науке и туризма које буди жељу за откривањем и истраживањем!

И, на крају, хајде да заједно сазнамо „Како Шиља хвата рибу у води? Када пецарош види рибу у води негде даље, он зна да не вреди тамо забацити удицу, јер риба није на том месту. Зашто?“ Ову појаву објасниће нам Брзина светлости и закон преламања светлости. Биће то Тотална рефлексија! 

Програм Научног клуба Регионалног центра Смедерево реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру

потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту: nocistrazivaca.rs

Придружите нам се!

Недеља истраживача у Крагујевцу

Једанаеста по реду Европска ноћ истраживача одиграће се последњег петка у новембру у чак 28.градова широм Србије.

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, трећу годину за редом организоваће Недељу истраживача, која ће започети у Ботаничкој башти виртуелним обиласком  који ће представити најинтересантније становнике Ботаничке баште у Крагујевцу, уз занимљиве приче о њима. Док смо у природи едукатори ће одговорити на многа питања која нас често муче, као што су: Зашто је небо плаво?, Зашто су биљке зелене?, Где је земља најтежа и др.

Након тога, учесници ће имати прилику да се, кроз занимљиво предавање упознају са Грандиозном лепотом група и орнамената и тако повежу уметност, математику и природу која нас окружује.

Вируелна шетња кроз 3D лабораторију повезаће све који воле енглески језик, уметност, науку и историју у виртуелном обиласку два светска музеја, у Лондону и Њујорку.

Основци у Краљеву имаће прилику да кроз „Археолошку играоницу“ путују кроз разне цивилизације и при томе дешифрују хијероглифе и обраде „ископани“ материјал који су на путу пронашли.

Шта су боје? Како утичу на наш живот? Боје кроз историју? Боје у психологији? – само су нека од питаа на која ћемо одговорити у предавању о Бојама у науци.

Научна емисија Говор фосила! Упознаће гледаоце са променама услова и Живог света које је планета доживљавала у току свог постојања, Чарлсом Дарвином, његовим животом и истраживачким радом и фосилима (окамењеним и живим).

Кроз шетњу Парком науке гледаоци ће се упознати са соларним фармама, соларним панелима и проблемима коришћења необновљивих извора енергије.

У радионици Your Choice учесници ће имати прилику да направе прави избор и испитају улогу медија кроз анализу и разовј медијске писмености, вештине критичког мишљења и комуникацију на енглеском језику.

У току ноћи истраживача, дружићемо се кроз занимљиве огледе, лајв радионице, разговоре са научницима и мало се такмичити у Квизу „Културно наслеђе Крагујевца“.

Најкреативнији основци и средњошколци ће нам кроз литерарни конкурс „Наука је свуда“ дати своје виђење науке и послати поруке како се уз помоћ науке може спасити свет и шта значи живети у науци и за науку.

Програм Научног клуба Центра за образовање Крагујевац реализује се кроз пројекат ReFocuS 3.0.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру

потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће јепроверити на сајту: nocistrazivaca.rs