ДА ЛИ СИ У ЗАБЛУДИ у НК Крагујевац

Подели вест

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у септембру и октобру 2021. године, активности у оквиру пројекта „Да ли си у заблуди?“,који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба Крагујевац за 2021. годину.

Радионице су реализоване у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ у Крагујевцу, за ученике четвртог и шестог разреда. Учествовало је укупно 47 ученика и два наставника.

Циљ пројекта је развијање научне писмености ученика кроз радионица – идентификовање присуства заблуда о пливању и тоњењу, суочавање са њима и подстицање развијања научних капацитета кроз предвиди-посматрај-објасни активности и истраживачке задатке о узроцима пливања и тоњења. Остваривање ширег утицаја на различите узрасте помоћу садржаја на инфографику.

Кључни проблеми са којима се сусрећу ученици када треба да усвоје научно објашњење феномена пливања и тоњења су правилно схватање појма густине и утицаја односа густине тела и течности на ове феномене. Иако се може чинити да је густина интуитивно јасан појам, бројна истраживања показују да то није случај, те да су заблуде о пливању и тоњењу веома распрострањене на свим узрастима.

Због свега неведеног, ученици су кроз радионице имали прилику да се суоче са најчешћим заблудама (мали/лаки предмети пливају, а велики/тешки тону; предмет који има ваздуха у себи не може да потоне; предмети који су шупљи тону и др).

Након радионица, ученици су добили истраживачке задатке, након којих следи прављење колажа од прикупљених видео материјала, објављивање на интернет страници Научног клуба Крагујевац и израда инфографика на основу идентификованих најчешћих заблуда и његово постављање поред језера Шумарице у Крагујевцу.