Пројекат Архимедеова бележница и број пи у Нишу

Подели вест

У уторак 22 септембра 2020. године у Научном клубу Ниш, реализована је радионица у оквиру пројекта„ Архимедеова бележница и број пи“. Пројекат је један од десет пројекта научног клуба Ниш, који  путем годишњег програма финансира Центар за промоцију науке Београд. 

Тема пројекта је поимање бесконачности  и разоткривање мистериозног броја пи , како би ученици разумели да практично  путем мерења дођу до „своје вредности“ броја пи и осете драж откривања и сазнавања. Пратећи  децимале 147 исписаних цифара броја пи, долази се до експоната Архимедова бележница, који се налази у дворишту парка. Он  пружа могућност ученику да  искуси изазове научника у далекој прошлости и постане свестан упорности, истрајности и посвећености тих њима само по имену познатих људи. И сама чињеница да могу нацртати кружницу без шестара ученицима представља  откриће, а само цртање код свих ученика комплетно решава дилему „Где да нацртам полупречник“ . 

На радионици је учествовало девет наставаника математике нишких основних школа који су разменили идеје за даљу сарадњу на пројекту и договорили да : Исцртавањем  цифара броја пи повежу школе и тако означе бициклистичке стазе које постоје у граду и у своје активности укључе друге наставнике математике из своје подружнице.