Отворена ”учионица под ведрим небом” у Кикинди

Подели вест

Научни клуб Кикинда организовао је  прво од укупно три предавања са теренским радом „Учионица под ведрим небом“ које се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Предавање је одржано 18.9.2020. са почетком у 18:30 код Сточне пијаце у Кикинди. Предавачна  астрономској вечери био је Младен Ђуран, астроном аматер.

У току рада обрађене су две теме: основни појмови орјентације на небу, принцип рада астрономског телескопа, звезде и сазвежђа северног неба (показивање сазвежђа уз пригодну митолошку причу, вртећа карта неба, положај и место Земље и Сунца, планете Сунчевог система, посматрање Јупитера и Сатурна телескопом, а уколико услови дозволе и посматрање месеца.

Ппредавању су присусвовали ученици виших разреда основне школе, али и велики број грађана. Укупно је било 62 учесника. 

Место одржавања је простор полигона за обуку возача поред сточне пијаце, оно што је за нас најважније да је локација на јужном ободу града Кикинде, показало се да је место одлично јер је поглед на западно небо био одличан.

Предававање је било намењено свима које занима астрономија, физика и географија…

Сви учесници добили су на поклон вртећу карту неба, коју су користили за време посматрања неба, али исто тако ће моћи да је користе и код куће. Ученици основне школе ће карте користити и на часу географије…

Циљ је да се што већи број људи упозна са астрономијом, планетама, картом неба. Радом на терену показао се као одличан јер су сви учесници могли да користе телескоп, што је за многе било прво и јединствено искуство.