Нашарај шару у Смедереву

Подели вест

У оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево, у петак, 09. октобра, 2020. године, одржан  је пројекат „Нашарај шару“. 

У Научном клубу, у просторијама Регионалног центара за професионални развој запослених у образовању, Смедерево, реализоване су планиране активности кроз радионичарски рад. Учесници свих радионица, били су ученици 4. разреда ОШ „Иво Лола Рибар“, Скобаљ. 

Кроз презентацију која прати предавање о значају и развоју уметности, ученици су се  најпре упознали са  математичким приказом етно мотива на квадратној мрежи, симетријом  и системом уклапања боја. 

У оквиру радионице на којој су учествовали,  ученици су најпре осмислили своју шару коју су приказали кроз квадратну мрежу, користећи машту. Током стварања шаре испоштовали су све оно што су научили о правилном коришћењу боја. Са задовољством су осмишљене мотиве преносили са мреже на платнену мајицу користећи боје за тканину. Током рада, ученици су били упућени једни на друге, били подршка, подстицај и испомоћ до самог завршетка.

На опште задовољство ученика, своје рукотворине, мајице са  ишараним шарама, имали су прилику да обуку и покажу свима који желе да се упознају са нашим етно шарама. На такав начин су све одрађено ставили у жижу јавности израдом часописа с намером да се  наша традиција, конкретно лепота мотива, сачува од заборава.

Искуства са радионице можете погледати овде.