Пројекат Краљевска ботаника у Нишу

Подели вест

У петак 30.10.2020. г. у просторијама Научног клуба Ниш, реализована је научна представа „ Краљевска ботаника“. Ова активност део је пројеката планираног кроз активности НК за 2020. г. уз одобрење и финансијску подршку Центра за промоцију науке из Београда. 

Представу су осмислили и извели ученици осмог разреда ОШ „Душан Радовић“. Они су на научно популаран начин представили неколико ретких биљних врста Србије, географске регије у којима оне расту, као и културно историјска предања везана за одређена подручја и биљне врсте Ramonda serbica и  Ramonda nathaliae. Ученици у улогама познатих српских научника др Саве Петковића и др Јосифа Панчића, дочарали су изглед и значај ендемичних биљака, као и места где оне расту. Припрема представе обухватала је одлазак ученика и наставника на теренско истраживање у Јелашничку клисуру поред Ниша, која има статус „ Парк природе прве категорије заштите“ и као природно добро наше земље је од изузетног значаја. 

Популаризација науке кроз вршњачку едукацију, промовисање природних предела који нису довољно атрактивни деци школског узраста, а позната су по посебним одликама, као и упознавање са заштићеним биљним врстама, добит су за све присутне ученике и наставнике.У реализацији представе учествовали су наставници географије, биологије и српског језика: Марко Ђорђевић, Јелена Цветковић и Наташа Марковић.

Снимак целокупне представе биће достављен ЦПН –у уз наративни и финансијски извештај.