Биолошка разноврсност млавског краја

Подели вест

На дан Међународног дана биолошке разноврсности, који се у свету обележава 22. маја, Научни клуб Рановац припремио је документарни видео-серијал кроз који ће у првих пет епизода ученици 6. и 7. разреда ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца представити богат и увек интересантан свет гљива, које се могу пронаћи на подручју Хомољских планина, у околини Петровца на Млави. Прва епизода овог серијала биће објављена управо 22. маја, а потом ће сваког наредног дана бити пуштана по једна од укупно пет епизода. Све епизоде биће доступне на Јутјуб каналу Научног клуба Рановац и Виртуелном научном клубу Центра за промоцију науке. Серијал је део пројекта Diversitas, финансираног по Јавном позиву Центра за промоцију науке, а реализован је у сарадњи са Лортус медијом и Удружењем гљивара и љубитеља природе Вилино коло из Петровца на Млави.

Међународни дан биолошке разноврсности установљен је још 2000. године на Скупштини Уједињених нација. Овај дан посвећен је подизању свести о значају биолошке разноврсности и неопходности њеног очувања, што је нарочито важно у данашњем свету који се убрзано мења услед климатских промена изазваних људским фактором. Овогодишњи слоган „Ми смо део решења“ позива све нас да се заправо едукујемо, размишљамо и укључимо у заштиту разноврсности живих организама на нашој планети.

Свака врста важна је карика у ланцу биосфере и неопходна је како би се равнотежа у њој одржала. Да би се појам биодиверзитета разумео, потребно је упознати се са лепотом облика, боја, понашања, специфичностима грађе и функционисања, местом и улогом врста које чине јединствене екосистеме и Србију сврставају међу значајне центре светског генофонда. Последњих година, биолошка разноврсност у нашој земљи под јаким је утицајем антропогеног фактора. Преобимна и често неконтролисана сеча шума, изградња мини хидроелектрана, пожари, употреба отрова у пољоприведи, загађење воде, ваздуха и земљишта само су неки од њих. Несавесно понашање организација и појединаца доводи до угрожавања и смањења броја јединки врста биљака, животиња и гљива наших крајева, а често и до њиховог коначног нестајања.

Позивамо вас да заједно са нама учите о различитости живота, откривате разлоге његовог постојања и прихватите човека који егзистира у равнотежи са природом. Само тако, подизањем свести о значају биолошке разноликости, можемо наћи начине да га сачувамо. Јер он је једино право богатство које имамо.

Пројекат Diversitas осмишљен је као серијал кратких видео-емисија у којим ће ученици основних школа уз помоћ наставника ментора, кроз квалитетне снимке и фотографије са терена, представити врсте биљака, животиња и гљива значајне са аспекта употребног ресурса и одрживости коришћења (јестивост, лековитост, отровност), објаснити очигледне карактеристике за препознавање и положај врста у екосистему, као и тренутни статус угрожености врста, са посебним акцентом на мере заштите и значај очувања станишта.