СПОЈ ЕКОЛОГИЈЕ, ТЕХНОЛОГИЈЕ И УМЕТНОСТИ У НАУЧНОМ КЛУБУ ЛЕСКОВАЦ

Подели вест

Научни клуб Лесковац из године у годину окупља око себе појединце који својим оригиналним идејама представљају нове научне теме и изазове!

Кроз пројекат „Сакупи, преради – идеју разради“, финансиран по Јавном позиву Центра за промоцију науке, имали смо прилику да упознамо креативне и вредне жене које свест о екологији промовишу кроз уметност и технолошке иновације.

Оне су кроз презентације и практичан рад учесницима радионица прижиле знање о технолошким иновацијама у текстилу, конструкцији и дизајну текстилних одевних предмета, екологији, заштити животне средине. Учествовали су у осмишљавању иновативних текстилних производа који су израђени од текстилног отпада. Поправке, преправке или редизајн постојећег производа омогућавају да производ дуже буде у употреби.


Циљ овог занимљивог пројекта био је оспособљавање учесника да самостално редизајнирају текстилни отпад уз помоћ савремених технолошких софтверских програма за дизајн текстила и одеће и на тај начин израђују нове иновативне одевне предмете, као и ширење еколошке свести.

Ауторке и оргaнизaтoрке прojeктa су Марија Кодрић, истраживач – сарадник у Иновационом центру Универзитета у Нишу; Јована Степановић, асистент на Технолошком факултету у Лесковцу; Невена Томић, асистент на Технолошком факултету у Лесковцу; Зорица Ераковић, истраживач – приправник на Технолошком факултету у Лесковцу и Ивана Мишић, дипломирани инжењер технологије, студент на мастер студијама на Технолошком Факултету у Лесковцу на модулу Индустријски дизајн текстила и одеће.