Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

Одржана радионица Ajнфорт капије“  у Кикинди

Научни клуб Центар за стручно усавршавање дана 29.03.2022. године организовао је  радионицу „Ajнфорт капије“. Учесници су  путем сликовите презентације, бројних материјала и обиласка неколико локација усвајали знања о ајнфорт капијама, њиховој намени, деловима и изгледу, материјалу и техникама њихове израде, симетрично распоређеним облицима, њиховој величини, украсима у виду витража и кованог гвожђа, бравама на ајнфортима, вештинама бројних мајстора у изради једног ајнфорта (столар, ковач, бравар, стаклорезац), детаљима на ајнфорту (звекири, венчићи, прорези за пошту), војвођанским и „швапским” кућама у 19. веку.

Игра коју су деца одиграла на радионици:

„Столар, бравар, ковач, стаклорезац”

Деца су требала да изврше одговарајући покрет: 1) Столар – деца треба да клекну и обе руке истовремено да померају по поду горе-доле као да тешу дрво; 2) Бравар – деца су изводила покрет закључавања и откључавања врата; 3) Ковач – деца су изводила покрет ковача док кује ужарени комад гвожђа; 4) Стаклорезац – деца су изводила покрет прецизног резања стакла. 

Након увежбавања покрета играли су играмо на испадање – дете које је извело погрешан покрет или је најспорије у реаговању на реч, испада из игре. Игра је понављена више пута, тако да имамо смо имали и победника.

Обилазак зграда са ајнфортима

Ученици су прошетали до  кикиндског трга и ту обишли зграде, на којима се налазе ајнфорт капије. На лицу места обнављали су знања о ајнфортима кроз разговор, посматрање и додир (тактилно).

Прва локација: Зграда Курије (Народни музеј)

Друга локација: Зграда Општине Кикинда (спољашња и унутрашња врата)

Трећа локација: Будишинова палата

Ликовни задатак

Ликовна техника: Комбинована (цртање сувим цртачким материјалима, асамблаж) Учесници су „направили” своју ајнфорт капију трокрилну или двокрилну (са различитим забатима)од хамер папира, лепенке, картона, валовите лепенке, тетрапака, са витражима. Ајнфорт капију обојили су сувим и воштаним пастелом, а симетричне детаље од картона, лепенке и тетрапака изрезали су маказама и залепили на цртеж ајнфорт капије.

На радионици су учествовала деца трећег и четвртог разреда основне школе, укупно њих 8.

Аутор и реализатор: Сања Бикић

„Са технологијом на ТИ“ у Лесковцу

Научни клуб Лесковац и Мејкерс спејс имали су прилике да својим суграђанима представе рад на манифестацији „Са технологијом на ТИ“ која је одржана 25. марта 2022. године у просторијама Лесковачког клутурног центра. Ова манифестација се по први пут реализује у нашем граду у организацији Технолошког факултета у Лесковцу уз подршку града Лесковца. Заједно са сарадницима и професорима Технолошког факултета и сарадницима средњих школа из региона посетиоцима смо представили забаван свет технологије и науке.

На штандовима су могле да се виде интерактивне поставке: добијање еко-горива, штампање текстила, здрава храна, кухињска лабораторија, сликање на платну…

Да је и Научни клуб „Са технологијом на ТИ“ показао је кроз интерактивни пулт на коме је представљена 3Д технологија (штампач и оловке), дронови, као и други ресурси научног клуба. Поред технолошког дела наш штанд истакао је и значај очувања заштите животне средине као део пројекта „Зелени пикник“, а пре свега очување шума.

Ова прва манифестација је у нашем граду изазвала велико интересовање учесника, посетилаца и медија за све представљене садржаје, а посебно за активности и садржаје које нуди Научни клуб и Мејкерс спејс Лесковац.

3Д технологије у Лесковцу

У четвртак, 24. марта 2022. Године, ученици ОШ „Бора Станковић“ Губеревац издвојеног одељења у Номаници искористили су сунчани дан да посете Научни клуб и Мејкерс спејс Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац.Научни демонстратори Саша Симоновић, Иван Крстић и Оливера Ивановић упознали су ученике са простором Мејкерса, алатима али и 3Д технологијом која им се највише допала.

Заједно са својим учитељица упознали су овај надасве необичан и занимљив простор у коме су науку сагледали из потпуно другог угла. Додирима, слухом, погледима истражили су сваки кутак научног клуба и мејкерса. Од научног кутка са литературом, преко екпоната људског тела и 3Д књиге о људском телу па све до алата од којих су неке први пут видели и додирнули и причу о 3Д технологији и где се све примењује. Ова прича им је највише привукла пажњу! 

Зато су сви пожелели да се и сами опробају са 3Д оловкама и нацртају цртеже које никада до сада нису. Како се оловке користе и шта је све битно када рукујемо њима показали су им демонстарори, а шта су све направиле креативне руке наших дугара погледајте и сами! На само излазу схватили смо сви заједно да је време да обиђемо и Парк науке и забавимо и научимо још нешто по дивном сунчаном дану.

Утисци и речи које смо чули дају нам наде да смо на првом путу, путу да свако дете које жели да учи другачије имају начина и средстава – да баш ту у Научном клубу Лесковац!

СВЕТСКИ ДАН ВОДА у Крагујевцу

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у периоду од 22. до 25. марта 2022. године, активности у оквиру пројекта „22 март“,који се реализује у сарадњи са Центром за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба Крагујевац за 2021. годину. 

У циљу упознавања са воденим екосистемима, значајем и заштитом вода, у четвртој недељи марта 2022. године реализоване су разнолике активности у ОШ „Радоје Домановић“ у Крагујевцу. 

Учесници су имали прилику да виде изложбу дечијих радова на тему „Вода живот значи“, презентацију радова младих географа, предавање и презентацију радова малих биолога и изложбу радова на тему „Мостови на крагујевачким рекама“. Циљ ових активности је био да се код учесника развије свест за правилан и одговоран однос према животној средини, очувању воде као извора живота и указивање на значај штедње воде.

Активностима је присуствовало преко 100 посетилаца, деце, родитеља и наставника.

Аутори и реализатори су: Мирјана Миливојевић, професор разредне наставе и Славица Јовановић, професор биологије.

„ПОМОЗИМО ПРИРОДИ КОЛИКО И ОНА ПОМАЖЕ НАМА“ у Ужицу

 Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ужице реализује четири радионице у оквиру пројекта „Помозимо природи колико и она помаже нама“, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоције науке. Радионице су реализоване 28. марта 2022. године, у Научном клубу Ужице у којима су учествовала деца виших разреда из основних школа из Ужица, као и прве године Техничке школе „Радоје Љубичић“ из Ужица. Овим радионицама се помаже ученицима да се упознају са еколошким проблемима и да споје знања из више наука како би решили ове проблеме. 

Пројектом „Помозимо природи колико и она помаже нама“ успешно је подигнут ниво свести младих о значају заштите животне средине са стране физике, хемије и екологије и  њихово схватање размера штетног утицаја на околину. Радионице су намењене ученицима виших разреда основних школа, као и једном делу нижих разреда средњих школа. Учесници радионица су присуствовали едукативном  и експерименталном делу предавања кроз које су обновили своја знања и показали висок степен интелектуалне радозналости  и успели  да примене ова знања и вештина кроз експерименталне задатке. 

C:\Users\Korisnik\Desktop\New folder (2)\122437940_1248814605489715_5532450713211266619_n.jpg

Током четири радионице које чине пројекат “Помозимо природи колико и она помаже нама. “ ученици  су најпре кроз предавања прошли кроз појмове као што су киселе кише, глобално загревање и радиоактивност у нашој околини. Након тога, ученици посматрају уз помоћ едукатора огледе везане за хемију, физику и биологију а који показују узроке и пооследице загађења природе.  На основу свега наученог ученици  по групама добијају задатак да осмисле могућа решења за све наведене врсте загађења из њихове околине и презентују оно што су урадили кроз малу смотру ликовних радова и усмено излагање ученика.  У завршном делу радионице организована је додела диплома свим учесницима радионице као и наставницима који су довели ђаке. 

Један од битних циљева овог пројекта је развијање логичког и апстрактног мишљења као и критичког става кроз учење и  развијање вештине јасног и прецизног изражавања путем усмених презентација.  И на крају,  најважнији циљ пројекта је учење о екологији која је недовољно или врло мало заступљена у настави.

„ Нa мeсту злoчинa“ радионица у Нишу

Друга и трећа радионица у пројекту по јавном позиву Центра за промоцију науке,  реализоване су у Научном клубу Ниш и то у два термина – 17. и 24. марта. Радионицама су  присуствовали заинтересовани средњошколаци, 24 ученика треће и четврте године. 

Форензичке дисциплине које су том приликом биле представљене  средњошколцима су форензичка лимнологија и форензичка психологија. Ученици су се упознали са разликама између насилног утапања и одбацивања леша, одређивања места утапања и времена које је тело провело у води након смрти, уз употребу силикатних алги за детекцију,  као и са поступком микроскопирања. Имали су прилике да од већ припремљених, екстрахованих узорака алги направе нативне препарате које су анализирали посматрањем под микроскопом.

У другом делу радионице слушали су о техникама детекције обмањивања и сами се опробали у улози форензичког психолога. Посматрањем и анализирањем понашања три осумљичене особе изводили су закључке о томе ко је починилац злочина на основу вербалних и невербалних показатеља обмањивања које су давали осумњичени.

Нова радионица упутила је ученике у  основне етапе обраде места кривичног догађаја.Представљени су им  основни послови форензичког истраживача, као и појам лица места злочина. Имали су прилике да науче како се врши обезбеђење места кривичног догађаја, како се врши увиђај и зависно од самог кривичног дела закључе како би текла обрада лица места. Такође, упознали су се са физичким и биолошким доказима као и са различитим техникама њиховог детектовања и узорковања. Ова радионица је подразумевала практичне вежбе где су ученици имали прилике да посматрају детекцију крви помоћу луминола, као и да сами изврше узорковање длака, сасушене крви , комадиће стакла. 

Породица Кири у Горњем Милановцу

Научни клуб ПУ „Сунце“ из Горњег Милановца, реализовао је претпоследњу радионицу у оквиру пројекта „Породице, дечаци и девојчице који су изменили свет“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Пројекат „Породице, дечаци и девојчице који су изменили свет“ нам открива све о знаменитим личностима одн. породицама које су својим делима и радовима из области науке, културе и уметности, прославиле крај из ког долазе и оставиле неизбрисив траг у историји човечанства.

Радионица о породици Кири је реализована 25. марта 2022. године у просторијама Нк Горњи Милановац и гимназије „Таковски устанак“. Овом приликом деца су погледала кратак видео о животу и раду Марије и Пјера Кири, а затим су се предавачима упознали са тешким детињством и потешкоћама са којима се суочавала ова девојчица током свог одрастања. Након тога, упутили смо се са децом у гимназију Таковски устанак где смо у сарадњи са наставницом хемије Драгицом Кнежевић и њеним ђацима припремили невероватно изненађење за наше малишане. Ученик и ученица ове школе обучени у Пјера и Марију дочекали су наше малишане у лабораторији.

Иоако планирана 60 минута, радионица у школи трајала је 120 минута. Након перформанса (мини-представице) о њиховом приватном животу, други део радионице био је посвећен изумима и огледима који су деци појашњавали, практичном методом, изуме, прво заједничке, потом и оне који су настали током ратног стања и након смрти Маријиног супруга Пјера. Деца су са Пјером и Маријом изводили огледе, одушевљени што су бар на тренутак могли и они да буду научници. На крају радионице малишани су добили беџеве који су за њих припремили организатори, а које смо назвали „Нобеловом наградом“.

 „НЕ ТЕЧЕ ТО РЕКА, ВЕЋ ВОДА! НЕ ПРОЛАЗИ ВРЕМЕ, НЕГО МИ“ пројекат у Крагујевцу

У оквиру Научног клуба Центра за образовање Крагујевац реализована је трећа фаза пројекта „Не тече то река, већ вода! Не пролази време, него ми!“, који се реализује у сарадњи са Центром за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба Крагујевац за 2021. годину. 

Теренски и лабораторијски рад, са реализатором професорком Милицом Михаловић, ученици Прве техничке школе реализовали су 02. и 03. марта 2022. године, на језеру Бубањ и на часовима вежби у оквиру предмета Загађивање и заштита вода. Одрадили су анализе узорака воде са језера, а и овај пут помоћ при изради дела анализа пружио је Институт за јавно здравље Крагујевац.

На часовима вежби из предмета Аутоматске обраде података са реализатором, професорком Марином Николић, ученици су резултате мерења добијених у лабораторији груписали и приказали табеларно и графички и тако добијене резултате учинили прегледнијим и јаснијим. Поред тога, креирали су и презентацију и постер кроз које су представили резултате анкете о информисаности грађана Крагујевца о стању животне средине и стању воде у њиховом окружењу.

У понедељак, 21. марта 2022. године, у оквиру пројекта, у просторијама Прве техничке школе, обележен је Међународни дан вода.

Ученици који чине пројектни тим су на веома занимљив начин презентовали свој досадашњи рад и резултате истраживања. 

Поред ових резултата, учесници су имали прилику да виде и резултате истраживања и рада екипе која је истраживала мотив Воде у књижевности. Теме које су приказане су библијска симболика и духовно значење воде, као и цитати и афоризми о води. Овај део пројекта води професор Владимир Чабрић.

Четврта фаза пројекта наставља се у мају 2022. години, новим активностима.

Овај пројекат реализују: Милица Михајловић, наставник стручних предмета на подручју рада хемија, неметали и графичарство, дипломирани инжењер технологије, Марина Николић, професор математике и информатике, Владимир Чабрић, професор српског језика и књижевности, као и ученици Прве техничке школе у Крагујевцу.

Scientix у Лесковцу

У понедељак 28. фебруара 2022. године су у Центру за стручно усавршавање у образовању Лесковац представљени пројекти и програми у оквиру програма Научно образовање за одговорно друштво Центра за промоцију науке.

У оквиру овог програма, Центар за промоцију науке (ЦПН) развио је програм намењен наставницима чији је циљ креирање окружењa за учење и откривање науке, у коме су сви добродошли да постављаjу питања, истражуjу, експериментишу и стварају нова знања. Као национална контакт тачка највеће европске мреже наставника природних наука – Scientix,  има циљ повезивање наставника, њихове праксе, искуства и промоције СТЕМ дисциплина (енгл. STEM: science, technology, engineering and mathematics), нових педагошких приступа, и међупредметне и интердисциплинарне сарадње. scientix.eu/

Програм се реализује у сарадњи са више европских пројеката у којима учествује Центар: DoSE, SALL, Hypatia и STEM School Label.

Овом приликом присутним наставницима и учитељима представљени су ови пројекти, њихови резултати и доступни материјали, али и искуство које носи једна од амбасадорки Scientix-a.

Наставница хемије Марија Дикић представила је своја многобројна искуства, како и на који начин приступити овој мрежи и позвала колеге да се укључе у оне активности које су предмет њихове експертизе и знања.

У име Центра за промоцију науке присутнима су се обратиле Данијела Вучићевић, стручна сарадница за програмске активности и Маријана Бркић, стручна сарадница.

Своје програме и актуелности у име Фондација Ана и Владе Дивац представила је Јелена Ракић, представница Фондације.

Радионица о Ајнштајну у Горњем Милановцу

Научни клуб ПУ „Сунце“ из Горњег Милановца, реализује још једну у низу радионицу у оквиру пројекта „Породице, дечаци и девојчице који су изменили свет“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Пројекат „Породице, дечаци и девојчице који су изменили свет“ нам открива све о знаменитим личностима одн. породицама које су својим делима и радовима из области науке, културе и уметности, прославиле крај из ког долазе и оставиле неизбрисив траг у историји човечанства. 

IMG-8f05cd30c2e2849977adaa5cabcd4681-V.jpg
IMG-82a5e1e0c0d6c43d8c818df0fb8404c5-V.jpg

Радионица о Алберту Ајнштајну  је реализована 17. марта 2022. године  у просторијама објекта Анекс са групама деце која похађају припремни предшколски програм. Овом приликом деца су погледала кратак видео о животу и раду Алберта Ајнштајна, колико је био несхваћен у почетку а колико се на крају испоставило да је био изнад свих људи и научника тог времена. Васпитачице Душица Новаковић и Јелена Пантелић су експериментима приказале деци теорију релативитета коју је Ајнштајн формулисао. Објасниле су деци да је сваки вид гледања уствари релативан и не може се тачно објаснити ни сагледати у датом тренутку. Нису изостале ни заниљивости о Ајнштајну као што су  помоћ око  патентирања папирног убруса и ласера. Деца су на крају добила задатак да обоје Ајнштајна и нацртају експеримент који им се највише свидео. 

IMG-683ec69c5e6d680b0d4b20bd48f6095f-V.jpg
IMG-7026e2d356cba6be58f0131e609fec8d-V.jpg
IMG-42042d2ceddaac221fbaf4f33ab986a1-V.jpg