М3уКи у Научном клубу Кикинда

Подели вест

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда реализује радинице-такмичење у оквиру пројекта ”М3уКи”, који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке. Прва радионица под називом СтрингАрт ће бити организована 12. И 13.10.2020.  у Научном клубу Кикинда, док је представљање пројеката одржано у школи, чији ђаци су били део радионице. Тема пројекта јесте приближавање математике млађем узрасту, па се све радионице и такмичење одржавају тако да тај циљ и остваре.

Манифестација се одржава са циљем популаризације науке и математике, приближавања математике свим узрасним категорија. Кроз визуелизацију, покрет и игру желимо да прикажемо повезаност математике са светом око нас. Жеља нам је да математику учинимо привлачнијом и да ово постане традиционална манифестација која ће окупљати младе.

Активности се проводе у току недељу дана. То су радионице Нацртај моје име, Оригами, СтрингАрт на којима повезујемо математику са уметношћу. Од направљених радова на крају манифестације припремамо изложбу за ширу публику. У такмичење Мој број учесници показују брзину и спретност баратања операцијама са бројевима. 

Радионица СтрингАрт ће се одржати 12. и 13.10.2020. На овој радионици учесници повезивањем знања из математике и уметности, уз употребу игле конца праве уметничко дело.

Радионица Оригами ће се одржати 14.10.2020. На овој радионици учесници повезују математику и технику Оригами за прављења фигура у простору.

Радионица Нацртај моје име ће се одржати 15.10.2020. На овој радионици учесници коришћењем знања из  математику прве уметничко делу- слику свог имена.

Такмичење Мој број ће се одржати 16.10.2020. На овом такмичењу, по узору на Слагалицу, показују вештин и брзину употребе операција са бројевима.

Манифестација М3уКИ садржи радионице и такмичење које кроз игру и повезивање математике са уметношћу уклањају резервисаност коју многи ученици осећају када се спомене математика. Математички појмови и језик су у функцији забаве и уметничког доживљаја.

Током манифестације наставици са ученицима повезују математику са реалним светом и уметношћу и на тај начин повећавају мотивацију за учењем и сазнавањем.